Dragana Bogdanović Stojanović – Pandemija će ostaviti posledice na onkološke pacijente

0
898

Doktorka Dragana Bogdanović Stojanović, onkolog i radiolog je rekla da iako se zdravstveni sistem konsolidovao kada je pitanju adekvatna zaštita pacijenata sa hroničnim bolestima u odnosu na početak pandemije, posledice ovog perioda tek će se osetiti u godinama koje slede.

U godini u kojoj je počela pandemija korona virusa, u svetu je registrovano oko 19,3 miliona novih slučajeva maligniteta, a od raka je umrlo skoro 10 miliona ljudi. Iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” rečeno je da je pandemija korona virusa uticala na dijagnostikovanje i lečenje hroničnih nezaraznih bolesti. Zamolili smo radiologa i onkologa doktorku Draganu Bogdanović Stojanović, da prokomentariše da li je zdravstveni sistem u toku pandemije uspeo da pruži adekvatnu zaštitu onkološkim pacijentima.

Epidemija nije donela ništa dobro ni onkološkim pacijentima ni zdravstvenim radnicima, ali, prema rečima pojedinih stručnjaka, usled toga što su češće rađeni radiografski pregledi, jednom broju pacijenata je ranije postavljena dijagnoza karcinoma pluća. Iz udruženja koja pružaju podršku obolelim od karcinoma dojke navedeno je da je tokom pandemije bilo problema sa zakazivanjima pregleda i kontrola. Predstavnici ovih organizacija potvrdili su da se situacija u poslednje vreme na tom polju poboljšala i da pacijentkinje dobijaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Doktorka Dragana Bogdanović Stojanović, onkolog i radiolog je rekla da je situacija u zdravstvenom sistemu kada se govori o tretmanu onkoloških pacijenata sada bolja nego što je to bilo na početku pandemije, ali da je veliki problem i u samom strahu koji onkološki pacijenti imaju od zaražavanja virusom Kovid19 kada treba da se jave na redovnu kontrolu, zbog čega dolazi do odlaganja pregleda, što loše utiče na njihovo stanje. Ona je dodala da će se situacija sa pandemijom tek odraziti na zdravlje hroničnih i onkoloških pacijenata, što će biti vidljivo u narednim godinama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here