Član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović saopštio je danas da je situacija oko kovida još uvek vanredna, ali da postoje poboljšanja, koja bi mogla da omoguće od ponedeljka ponovno otvaranje tržnih centara, a od 19. aprila povratak đaka u škole, a dodao je da, ako se nastavi aktuelni trend vakcinacije, za mesec i po može biti uspostavljen kolektivni imunitet.

Dr Branislav Tiodorović je, posle današnje sednice Kriznog štaba, kazao da se uočava blaga tendencija smanjenja broja novopotvrđenih slučajeva oboljenja, da se uočava da se odnos između prijema i otpusta u Kovid bolnicama kreće polako u korist otpusta, te da se smanjuje broj prvih pregleda u kovid ambulantama. Međutim, on je naglasio da su naše kovid bolnice i dalje pune i pod velikim opterećenjem. Tiodorović je rekao da se ako se nastavi dinamika poslednja dva tri dana može razmišljati o određenim postupcima koji će omogućiti da neke od mera budu popuštene. On je rekao da tržni centri mogu početi da rade od ponedeljka pod pretpostavkom da se tendencija nastavi. Ugostiteljski objekti sa izlaskom na baštu moći će da rade, ali ostaju zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata na zatvorenom prostoru. Tidorović je istakao da je i vreme da se onlajn nastava svede samo na lokalne procene o mogućim žarištima, a da je moguće da od 19. aprila škole počnu da funkcionišu po sistemu kao i pre. Istakao je da akcenat ostaje dalje na merama, i da se sve mere koje su poznate moraju poštovati od nošenja maski, čak i na otvorenom ako su ljudi blizu ili u gužvi. U zatvorenom, podsetio je Tiodorović, maska je obavezna, kao i fizička distanca i dezinfekcija.

Tiodorović je konstatovao da se vakcinacija odlično odvija poslednja dva do tri dana i da očekuje da će se nastaviti tako rekavši da je odziv izuzetno dobar. Rešenje cele situacije, uz poštovanje mera, je što veći obuhvat vakcinacijom u najkraćem vremenu, kako bi se sprečilo širenje mutacija, objasnio je Tiodorović dodajući da bismo sadašnjim tempom vakcinacije za mesec i po dana mogli dostići kolektivni imunitet stanovništva.