Slobodan Pajić – Srbija bi se mogla obračunati sa korupcijom uz pomoć antikorupcijskih timova

0
105

Slobodan Pajić, bivši šef antikorupcijskog tima Ministarstva energetike i bivši major Uprave policije rekao je da treba osnažiti ljude unutar sistema koji bi prijavljivali zloupotrebe i krivična dela, ali isto tako i očekivati reakcije tužilaštva i policije kako bi se prijavljeni slučajevi procesuirali.

U izveštaju Transparensi internešnal o percepciji korupcije Srbija se od 180 zemalja nalazi na 91. poziciji. Po istraživanju američke Agencije za međunarodni razvoj čak 84% građana Srbije kaže da ne bi prijavilo korupciju. Pokret Svetlo formirao je antikorupcijski tim i jedan od članova tog tima je bivši major Uprave policije i bivši šef antikorupcijskog tima Ministarstva energetike  Slobodan Pajić. Upitali smo gospodina Pajića šta su ciljevi ovog antikorupcijskog tima i kako se Srbija najefikasnije može obračunati sa korupcijom.

Istraživanja pokazuju da stanovnici Srbije unapred imaju pretpostavku da neće moći da dođu do onoga što žele ukoliko nekog ne podmite, bez obzira što bi posao mogli da završe i bez mita, kažu iz organizacije Transparentnost Srbija. Ovaj fenomen bespotrebnog podmićivanja je vrlo često posledica kulturološkog obrasca jednog društva. Međutim, kada se radi o primenjivanju koruptivnih radnji na mnogo višem nivou, onda to dovodi do sistemskih problema. Kako su naveli stručnjaci, na percepciju korupcije u Srbiji u najvećoj meri utiču, nerazrešeni slučajevi i afere, kao i netransparentnost rada državnih organa. Slobodan Pajić, bivši šef antikorupcijskog tima Ministarstva energetike i bivši major Uprave policije rekao je da bi Srbija mogla da se obračuna sa korupcijom kada bi postojala dobra saradnja između antikorupcijskih timova i tužilaštva i policije. On je dodao da ukoliko bi tužilaštvo i policija brzo reagovali na osnovu infromacija antikorupcijskih timova, efektivnost obračunavanja sa korupcijom bi bila mnogo veća. Prema njegovim rečima, ključno je i podstaknuti ljude da prijave korupciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here