Predstavljanje srpskih prehrambenih proizvoda na sajmu Prodekspo

0
136

Srpska prehrambena industrija će se i ove godine predstaviti na sajmu Prodekspo u Moskvi, gde će od 12. do 16. aprila, u organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije, svoju ponudu i izvozni potencijal promovisati 11 domaćih kompanija. 

Na najvećoj izložbi prehrambene industrije u Rusiji i Zajednici nezavisnih država u okviru Nacionalnog paviljona Srbije proizvodne programe i izvozne kapacitete predstaviće kompanije Mlekara Šabac, Mlekara Ub, Imlek – Padinska Skela, Carnex – Vrbas, Industrija mesa Tolopa – Bačka Topola, Masli – Leskovac, Zlatiborac – Beograd, Itn Group – Beograd, Master Fruits – Beograd, Mambikom Agrar – Beograd, i Mirax Agrar- Beograd. Na sajmu u Moskvi biće predstavljena ponuda srmznutog voća i povrća, mleka i mlečnih proizvoda, suhomesnatih -delikatesnih proizvoda, gotovih jela i pašteta, kao i sušenog voća. Tržište Rusije i Zajednice nezavisnih država je ogromno i treba u što većoj meri iskoristiti taj potencijal, a na tom tržištu srpski proizvod je cenjen, prepoznat kao kvalitetan, tradicionalno ima kupce i velika je potražnja. Privredna komora Srbije i predstavništvo u Moskvi intenzivno rade na povezivanju srpskih proizvođača i ruskih kupaca, a zahvaljujući jedinstvenom, preferencijalnom trgovinskom sporazumu sa Ruskom Federacijom i bescarinskom izvozu na tržište od preko 144 miliona stanovnika, srpski proizvodi su u startu konkurentniji u odnosu na druge, uvozne proizvode.

U 2020. godini Srbija je najviše izvozila sveže jabuke, soju, sir, breskve i nektarine, hranu za pse i mačke, sadnice voća, sveže jagode, smrznuto voće, maline i kupine, a i pored svih otežavajućih okolnosti usled pandemije COVID-19, srpski izvoz beleži pozitivne rezultate i rast od 5,2 odsto.

Prodekspo svake godine poseti oko 70.000 posetilaca iz preko 110 zemalja. Ove godine na sajmu će izlagati 2.660 izlagača iz 73 zemlje sveta. Osim Srbije, na nacionalnim štandovima predstaviće se i Italija, Španija, Turska, Uzbekistan, Jermenija, Brazil, Urugvaj. Osim prezentacija najsavremenijih tehnologija u proizvodnji hrane, biće organizovani sastanci proizvođača, izvoznika i distributera, kao i predstavnika vodećih maloprodajnih trgovinskih lanaca.  Sajam se  održava uz posebne mere zaštite koje podrazumevaju obavezno nošenje maski i rukavica, merenje temperature na ulazu u sajamski prostor, dezinfekciju ruku i držanje distance od 1,5 m. Vazduh u halama će se menjati više puta u toku sat vremena, na snazi će biti propisano pravilo boravka 1 osobe na 4 m2, svaki uzorak za degustaciju mora biti posebno upakovan, poslovni razgovori biće dozvoljeni 1 na 1, a na svakom štandu će biti postavljene zaštitne pleksiglas pregrade kao dodatna sigurnost prilikom poslovnih razgovora između izlagača i poslovnih partnera. Ovo je, kako se navodi u saopštenju iz PKS, drugi sajam u 2021. i od početka pandemije COVID 19 na kome kompanije iz Srbije svoju ponudu predstavljaju uživo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here