Predstavljen portal Moja srednja škola

0
88

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas da se, uz elektronske servise i eUpravu, teži ka tome da deca iz Srbije budu spremna za poslove 21. veka i da zahvaljujući njima budemo među najuspešnijim državama.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je prisustvovala u Prvoj beogradskoj gimnaziji predstavljanju portala „Moja srednja škola“, koji omogućava upis srednjoškolcima onlajn, na jednom mestu, kao i prezentaciji pametnih IT kabineta. Ona je podsetila na to da je do sada mnogo postignuto u procesu eUprave, navodeći da se nastavlja sa uvođenjem novih elektronskih servisa. Prema njenim rečima, cilj je da imamo državnu upravu na svim nivoima – republičkom, lokalnom, pokrajinskom, koja je na usluzi građanima 24 časa, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje. Brnabić je, kada je reč o podršci mladim ljudima, ukazala na to da se na tome radi od 2016. godine, uz napomenu da je 2017. uvedeno programiranje kao obavezan predmet od petog razreda u osnovnim školama. Takođe, kako je dodala, ove godine smo dobili prvu generaciju sa znanjem svih programskih jezika, što je ogromna prednost koju naši osnovci imaju u poređenju sa osnovcima u Evropi i svetu. Ona je najavila da će se od 1. septembra u škole uvesti i predmet osnove veštačke inteligencije, i ocenila da je to dodatna investicija i velika prednost naših đaka. Prema njenim rečima, tendenciju države da što više ojača mlade ljude i pripremi ih za poslove 21. veka pokazuje i to što su od 2015. godine formirana tri nova naučna instituta, i to sva tri u oblasti informacionih tehnologija.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić objasnio je da portal „Moja srednja škola“ sada po prvi put u sebi objedinjuje sve informacije i servise koji su bili dostupni i u ranijem periodu, ali ne na tako jedinstven način. On je, komentarišući pametni IT kabinet u Prvoj beogradskoj gimnaziji, najavio da će uskoro biti 30 takvih pametnih kabineta širom zemlje, a da će se kasnije to proširiti. Prema njegovim rečima, postoji sinergija između stručnjaka u polju obrazovanja i informacionih tehnologija, i to je ono što daje ovakve rezultate.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović istakao je da prvi put ove školske godine roditelji sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis dece u srednju školu, mogu da završe bez podnošenja ijednog papira putem portala “Moja srednja škola”. Prema njegovim rečima, roditelji, koji su ranije morali da odu na sedam različitih mesta da bi upisali dete u srednju školu sada će jednim klikom na ovom portalu moći da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola. Takođe, kako je objasnio, roditelji će na ovom portalu moći da steknu uvid u rezultate završnog ili prijemnog ispita, elektronski podnesu listu želja i sprovedu sve korake za elektronski upis dece u srednju školu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here