Milan St. Protić – Život i delo Leona Trockog su fascinantni

0
438

Govoreći o motivima da napiše roman koji je posvetio Leonu Trockom, legendarnom ruskom revolucionaru, istoričar Milan St. Protić i i bivši ambasador Jugoslavije u Vašingtonu, rekao je da je želeo da dokaže sebi da može da piše o čoveku koga poštuje i kome se divi, a koji je istovremeno njegov neistomišljenik.

Novi roman istoričara Milana St. Protića opisuje životnu ispovest legendarnog komunističkog revolucionara Leona Trockog. Početak dvadesetog veka doneo je tektonske promene u Rusiji, a Prvi svetski rat okončao je vladavinu dinastije Romanov. Na ruševinama carstva stvorena je sovjetska republika vođena Lenjinom i Trockim. Upitali smo Milana St. Protića šta ga je motivisalo da svoj roman posveti Leonu Trockom.

Istoričar Milan St. Protić se još jednom obreo u svetu romana i posle romana Sinajsko jevanđelje, izdao svoj najnoviji roman pod nazivom “Pun krug L. D. TROCKOG“ posvećujući ga legendarnom komunističkom revolucionaru Leonu Trockom. Iako se u ovom romanu može uočiti nekoliko narativnih tokova, stiče se utisak da svi oni vode ka samom središtu priče, u kojem se nalazi portret Leona Davidoviča Trockog. Istorijski i fiktivni elementi isprepletani su tako da čitalac ne može jasno da razdvoji zbilju od izmaštanog. Sa svakom novom stranicom knjige otkrivaju se različiti junaci, njihovi razgovori, životne ispovesti, pred čijim sudbinama se može zanemeti, ali i nasmejati. Pred čitaocima će biti i životna ispovest Tockog sa mnogo zanimljivih i privlačnih detalja. Govoreći o revolucionaru Leonu Trockom, pisac, Milan St. Protić je rekao da je to ličnost kojoj se divi, ali i sa kojom se raspravlja od studentskih dana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here