Miladin Ševarlić – Država daje svoje zemljište strancima bez nadoknade

0
129

Miladin Ševarlić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu je rekao da je Ministarstvo promenom uredbe o minimalnom broju grla sitne stoke za koju sleduje podsticaj, ugasilo 100 hiljada porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u poslednje dve godine.

Profesor Miladin Ševarlić predložio je niz mera koje bi unapredile srpsku poljoprivredu. Jedna od tih mera je prednost domaćih poljoprivrednika prilikom zakupa državnog zemljišta. Ovu meru trebalo bi da prati odluka Ministarstva da poljoprivrednici budu uključeni u stvaranju državne rezerve mesa u živoj stoci. Kako poboljšati demografsku sliku srpskog sela upitali smo profesora Miladina Ševarlića.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović govorio je krajem marta o dodatnim podsticajima koji će biti dostupni poljoprivrednim proizvođačima širom Srbije. On je rekao da je odobrena nova linija subvencija koja će biti zanimljiva za ljude u zapadnoj i istočnoj Srbiji, jer prednost imaju stočarstvo i voćarstvo. Ministar je dodao da je Ministarstvo uvek tu da pomogne proizvođačima, a poljoprivrednicima sa kojima je razgovarao na Zboru održanom na teritoriji Kosjerića, dao je i čak broj svog mobilnog telefona da ga pozovu ukoliko im bude bila neophodna pomoć. Komentarišući rad Ministarstva, Miladin Ševarlić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu je rekao da je država svojom politikom u prethodne dve godine, a pre svega promenom uredbe o minimalnom broju grla sitne stoke za koju sleduje podsticaj sa 10 grla na 30, za samo dve godine ugasila 100 hiljada porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, što je oko 100 poljoprivrednih gazdinstava po selu. On je dodao da to znači da je skoro svako drugo selo eliminisano sa mape. Ševarlić je istakao nelogičnost po kojoj država povećava uslove za subvencionisanje domaćih poljoprivrednika, a daje zemlju strancima bez nadoknade, što urušava srpsku poljoprivredu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here