Vučić u dvodnevnoj poseti Briselu

0
65

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je juče dvodnevnu posetu Briselu, gde je imao odvojene susrete sa najvišim zvaničnicima Evropske unije, sa kojima je razgovarao o budućnosti naše zemlje i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas se u Briselu sastao sa predsednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen. Teme dijaloga bile su borba protiv kovida-19, ekonomski oporavak, reforme u oblasti pravosuđa, dijalog Beograda i Prištine, ali i projekat izgradnje pruge ka Severnoj Makedoniji. Na agendi razgovora je bilo i ubrzanje evrointegracionog puta Srbije kroz primenu nove metodologije pristupanja kao i kroz ubrzanje reformskih procesa, a naročito napretka vladavine prava u Srbiji.

Nakon razgovora sa predsednicom Evropske komisije, predsednik Srbije se sastao sa komesarom za proširenje EU, Oliverom Varhejijem. Oliver Varheji je najavio da je Evropska komisija spremna da radi na ubrzanju evropskog puta Srbije i izneo ocenu da su i vlasti u Beogradu spremne da rade naporno na bržem kretanju zemlje ka članstvu u EU. Varheji je istakao važnost realizacije evropskog Ekonomsko investicionog plana za Zapadni Balkan, vrednog 9 milijardi evra, kojim bi se podržali infrastrukturni i drugi razvojni projekti u Srbiji i regionu. Istovremeno, komesar za proširenje je u više navrata pohvalio Srbiju za odlične rezultate u kampanji vakcinacije i pomoć koju je u vakcinama pružila drugim zemljma regiona.

Vučić je boravak u Briselu započeo jučerašnjim sastankom sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, a danas se nakon sastanka sa Ursulom fon der Lajen i Oliverom Varheijem sastao i sa Žozepom Borelom. Vučić će dvodnevnu posetu Briselu završiti sastankom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here