Vulin i ministarka spoljnih poslova Italije o borbi protiv iregularnih migracija

0
50

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je danas putem video konferencijske veze sa ministarkom unutrašnjih poslova Republike Italije Lućanom Lamorđeze o nastavku saradnje u oblasti unutrašnjih poslova, s posebnim akcentom na borbu protiv iregularnih migracija.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je danas putem video konferencijske veze sa ministarkom unutrašnjih poslova Republike Italije Lućanom Lamorđeze. Ministar Vulin je naglasio da Republika Srbija odgovorno pristupa problemu iregularnih migracija, uz puno poštovanje ljudskih prava migranata, o čemu svedoči i činjenica da im je Srbija omogućila vakcinaciju protiv Kovida-19, što nisu učinile ni mnogo bogatije zemlje. Kako je naglasio, u Srbiji je zakon jednak za sve i svi oni koji su na njenoj teritoriji moraju ga doslovno poštovati.  Ministar je ukazao da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova maksimalno posvećeni razbijanju organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi, o čemu svedoče i nedavne uspešne akcije policije.

Ministri Srbije i Italije ocenili su da uspešnu saradnju na polju borbe protiv organizovanog kriminala, trgovine narkoticima i trgovine ljudima treba nastaviti i unaprediti za dobrobit građana i jedne i druge zemlje, u čemu posebno značajnu ulogu ima razmena informacija i operativnih podataka između policija dve zemlje. Ministar Vulin je predložio da se u saradnji sa UNHCR u Srbiji organizuje zajednička konferencija na temu upravljanja migracijama, na kojoj bi osim Srbije i Italije učestvovale i druge zemlje i dodao da bi to bila odlična prilika da se razmene dobra iskustva i prakse u ovoj oblasti. Ministarka Lamorđeze i ministar Vulin razmotrili su mogućnosti daljeg razvoja saradnje, kroz potpisivanje sporazuma u oblasti borbe protiv narkotika i uzajamnom priznanju vozačkih dozvola, kao i kroz zajedničke obuke policijskih službenika koje će doprineti njihovoj većoj efikasnosti. Ministar Vulin je preneo ministarki Lamorđeze čvrst stav Srbije da neće dozvoliti da takozvano Kosovo postane članica Interpola i da će učiniti sve da to spreči naglasivši da bi to predstavljalo kršenje međunarodnog prava i suštine postojanja ove međunarodne organizacije. Ministri Srbije i Italije su izrazili očekivanje da će se uskoro, kada epidemiološka situacija bude dozvolila, sastati u Beogradu ili Rimu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here