Srđan Škoro – Ideja o izborima unutar opozicije je dobra ali teško ostvariva

0
85

Novinar Srđan Škoro je rekao da je ideja da se pre zvaničnih izbora sprovedu izbori među opozicijom, dobra i uspešno izvedena u Mađarskoj, ali da je srpska opozicija drugačija od mađarske, veoma razjedinjena i da teško ostvaruje međusobni dogovor.

Novinar Srđan Škoro ne očekuje da će opozicija prihvatiti predlog da se unutar nje organizuju izbori, jer bi onda opozicioni lideri shvatili koliki im je rejting u realnosti, a ne u nameštenim istraživanjima. Predlog o izborima unutar opozicije je dobar, navodi Škoro, jer bi ti izbori animirali opozicionu javnost, ali je osnovno pitanje ko bi te izbore organizovao, ko bi kontrolisao i finansirao, kako bi se glasalo i ko bi sastavljao izborne spiskove. Kako onda doći do kandidata za izbore unutar opozicionih partija upitali smo novinara Srđana Škora.

Nakon što je Skupština Slobodne Srbije javno predložila ideju izbora unutar opozicije na kojima bi građani birali opozicionog kandidata koji bi mogao da porazi režim u Beogradu ili na predsedničkim izborima, otvorila se i više nego korisna debata. U pitanju je model po kojem je izabran kandidat opozicije koji je pobedio Orbanovog kandidata za gradonačelnika Budimpešte. Time bi se pasivizirani i nezadovoljni delovi opozicionog biračkog tela aktivirali, a izbor bi se vršio između političara koji bi mogli biti birani od strane i onog dela biračkog tela koje na prethodnim izborima nije ni glasalo. Prema pisanju Danasa iz nezvaničnih izvora unutar opozicije u kojima je ova ideja dočekana nevoljno, ukazivano je da Srbija nije ni Amerika, ni Mađarska, a u redakcijskom komentaru Danasa se ova teza produbljuje tvrdnjom da je Mađarska za razliku od Srbije punopravni član Evropske unije. Ipak, mnogi analitičari trenutne situacije na srpskoj opozicionoj sceni ističu da se zapravo pojedini predstavnici opozicije boje da će izgubiti bitku i to ne do strane Vučićevog režima. Takvog stava je i Srđan Škoro koji je naglasio da bi ovaj model jasno pokazao koga narod želi kao predstavnika u borbi protiv ovog režima, ali da je u okviru razjedinjene opozicije potrebno da postoji dogovor o tim izborima i njihovom izvođenju, koji se kako smatra Škoro, neće postići.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here