Zlatko Kokanović, predstavnik meštana Jadra, rekao je da problem zagađenja Jadra može dalje da utiče na zagađenje Drine, Save i Dunava, ali da vlast za to nema sluha i da su meštani Jadra ostavljeni da se sami bore.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da su ekološki problemi, problemi kojima se bave bogate zemlje, te da je to pokazatelj da se u Srbiji dobro živi i da narod ne brine o poslu i zaradi. Predstavnik meštana Jadra Zlatko Kokanović, nasuprot premijerkinim rečima, ukazao je na mogućnost da brojni životi budu ugroženi dolaskom kompanije Rio Tinto u Srbiju i otvaranjem rudnika litijuma. Zamolili smo Zlatka Kokanovića da odgovori na pitanje da li očekuje da će vlast imati sluha za probleme meštana.

U Rađevini kod Loznice, najveća rudarska kompanija na svetu Rio Tinto, planira da u naredom periodu počne sa eksploatacijom jadarita iz kog se dobija litijum. I dok takav projekat predstavnici države podržavaju, meštani su više puta protestovali, jer strahuju od ekološke katastrofe. Pojedine ekološke organizacije poručile su i da će zbog toga u opasnosti biti reke Jadar i Drina, kao i zdravlje ljudi. Vlada Srbije i rudarski gigant su pre više od tri godine potpisali memorandum koji predviđa da iskopavanje rude počne 2023. Uprkos tome, meštani su više puta ukazivali da može doći do ekološke katastrofe. Na upozorenja organizacija i proteste meštana, reagovao je predsednik Aleksandar Vučić, koji je poručio da mu je to sve „smešno.“ Ministarstva za zaštitu životne sredine i rudarstva, za sada nisu precizirala da li bi izgradnja rudnika litijuma mogla da napravi ekološku katastrofu, kao ni da li su povodom toga urađene studije o proceni rizika. Zlatko Kokanović, predstavnik meštana Jadra, rekao je da su ljudi koji žive na tom području usamljeni u svojoj borbi i da jedinu podršku imaju od strane organizacija iz Evrope koje shvataju opasnost po životnu sredinu koja bi nastala ukoliko bi rudnik počeo sa radom. On je dodao da ne bi samo reka Jadar bila zagađena, već i Drina, Sava, pa i Dunav, koji je međunarodna reka, pa se nada da će zbog toga evropska zajednica reagovati.