Miladin Ševarlić – Ministarstvo za brigu o selu neće postići značajne rezultate u očuvanju sela

0
290

Miladin Ševarlić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu je rekao da ne veruje da će doći do većeg pomaka u brizi za selo od strane trenutnog Ministarstva, kao i da su srpski poljoprivrednici i seljaci ona socijalna kategorija od koje je država najviše uzela.

Sela u Srbiji se prazne, a situacija je posebno alarmantna u južnim i istočnim delovima Srbije. Vlada je dobila novo ministarstvo za brigu o selu i time je želela da pokaže da država u svoje strateške prioritete stavlja obnavljanje i oživljavanje srpskog sela. Da li država mora da razgraniči nadležnosti novog ministarstva i Sektora za ruralni razvoj već postojećeg Ministarstva za poljoprivredu upitali smo profesora Miladina Ševarlića.

Ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić izjavio je u februaru da je usvojen novi program podrške zadrugama za 2021. godinu i pozvao zadrugare u Srbiji da se pripreme da iskoriste taj novac. Kako je rečeno, za te namene izdvojeno je 500 miliona dinara. Ranije osnovane zadruge mogu da računaju na pomoć do 15 miliona, a nove na iznos do 7,5 miliona dinara. To je prvi u nizu programa za poboljšanje uslova života i rada na selu koje će u toku ove godine sprovoditi Ministarstvo za brigu o selu. Prioritet i u ovoj godini ostaju jug Srbije, nerazvijena, manje razvijena i devastirana područja, kao područja kojima je najviše potrebna briga države, ali će se prilikom odlučivanja o dodeli finansijskih podsticaja voditi računa o zastupljenosti čitave teritorije. Miladin Ševarlić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu je rekao da ne veruje da će doći do većeg pomaka u brizi za selo od strane Ministarstva i da bi već veliki uspeh bio ukoliko se Ministarstvo za selo bude izborilo da se umesto dosadašnje podele naselja na dve grupe, uvede i kategorija seoskih naselja kao što je to bilo zaključno sa popisom 1981. godine. On je dodao i da su poljoprivrednici najopljačkanija socijalna kategorija od strane države i da država ne treba da daje subvencije za poljoprivredu, nego da isplati ono što je od poljoprivrednika uzela.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here