Rade Panić – Veliki broj preminulih zdravstvenih radnika je dokaz loše organizacije u zdravstvu

0
56

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta je rekao da što se tiče preminulih i obolelih lekara i medicinskog osoblja, Srbija ima jedan od najgorih rezultata u svetu, a tome je doprinela loša organizacija u zdravstvu, ali i odluke Vlade i Kriznog štaba.

Lekari i zdravstveni radnici preminuli od Kovida nisu samo brojka belih mantila, već je svako od njih bio i nešto važnije – nečiji otac, majka, ćerka, suprug ili supruga. Od marta 2020. do 7. februara 2021. od posledica korona virusa u Srbiji je preminulo 89 lekara, 13 stomatologa i dva farmaceuta. Za to vreme u Albaniji su preminula 33, u Hrvatskoj dva lekara, a u Sloveniji prema nezvaničnim podacima – nijedan. Zamolili smo predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, doktora Radeta Panića da prokomentariše da li je ovakav scenario mogao da se spreči i kakav je odnos države prema zdravstvenim radnicima.

Na pitanje zašto je smrtnost lekara toliko velika, zvaničnici još nemaju odgovor. Kao mogući uzorci navođeni su: nedostatak zaštitne opreme na samom početku pandemije, izuzetno duge i naporne smene, ali i nedovoljno poštovanje procedura. Na navode o visokoj smrtnosti medicinskih radnika, ministar zdravlja je poručio da će država po okončanju epidemije uraditi kompletnu analizu i da će proveriti svaki neželjeni ishod. U saopštenju ministra Zlatibora Lončara je istaknuto i da Srbija ima ubedljivo najnižu stopu mortaliteta od svih država u regionu i šire, najnižu stopu oboljevanja od korona virusa, najviše testiranih građana, kao i da je obezbeđeno najviše zaštitne opreme za zdravstvene radnike. Država Srbija će, prema rečima ministra, zdravstvenim radnicima, kao herojima vremena u kojem živimo, večno biti zahvalna na svemu što su tokom epidemije učinili. Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta rekao je da je prema podacima Sindikata do sada 116 visokoškolovanih u zdravstvu preminilo, a pored toga dosta je smrtnih slučajeva i među medicinskim osobljem. Panić je naveo da su tome doprineli: loša organizacija u zdravstvenom sistemu, Vlada koja nije poštovala zakon, kao i medicinski deo Kriznog štaba koji je zbog svog delovanja potpuno izgubio kredibilitet.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here