Radivoj Dabić o usvajanju Rezolucije o ustaškom genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima u NDH

0
182

Radivoj Dabić, publicista, rekao je da ni same vlasti u Srbiji još uvek nisu dovoljno svesne zločina koji su počinjeni za vreme Drugog svetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, te se zbog toga i čeka na usvajanje Rezolucije o ustaškom genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima.

Udruženje logoraša Jasenovac najavilo je veći broj akcija kojima žele da izvrše pritisak na javnost i na poslanike Skupštine Srbije da usvoje Rezoluciju o ustaškom genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Ovo udruženje predalo je zahtev za donošenje rezolucije o genocidu skupštini 16. marta, kao i zahtev da 28. april, dan masovnog masakra u Gudrovcu kod Bjelovara 1941. godine, bude proglašen za „Dan genocida nad Srbima“. Upitali smo publicistu Radivoja Dabića zbog čega se još uvek čeka na usvajanje ove rezolucije.

Iako se ne zna tačan broj, procenjeno je da je za vreme drugog svetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ubijeno oko 400.000 Srba, Roma i Jevreja, a po rečima Rončević Mraovića taj broj bi mogao da bude i blizu 700.000. Na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske je ubijeno i oko 70.000 dece. Iz Udruženja logoraša Jasenovac rekli su i da su uputili zahtev Ministarstvu prosvete u kome su tražili da se u udžbenicima iz istorije malo više obradi ova tema. Ovim putem preživeli logoraši žele da apeluju na javnost da se učini sve da se ustaški genocid nikada više ne ponovi, ukazujući na činjenicu da svi zajedno u regionu danas imaju odgovornost da se odbaci ustaška ideologija i zakonom zabrani ustaški pozdrav „Za dom spremni“ kao i upotreba ustaške ikonografije. Publicista Radivoj Dabić izjavio je da je usvajanje Rezolucije o ustaškom genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj pitanje o kome odlučuje vlast u Srbiji, ali da mu se čini da ni ljudi koji su predstavnici vlasti nisu dovoljno svesni težine počinjenih zlodela. On je dodao da bi usvajanje Rezolucije moglo bitno da utiče na uspostavljanje novih odnosa između Srbije i Hrvatske.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here