Sastanak Vučića i direktorke Svetske banke

0
69

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa regionalnom direktorkom Svetske banke Lindom Van Gelder, sa kojom je razgovarao o novom okviru partnerstva ove institucije sa Srbijom, predviđenom rastu BDP-a, modernizaciji železničkog sektora, kao i projektima razvoja lokalne infrastrukture. Poseban akcenat stavljen je na jačanje ekološke održivosti i podrške tranziciji ka niskokarbonskoj i klimatski otpornoj ekonomiji.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa regionalnom direktorkom Svetske banke Lindom Van Gelder, kojoj se zahvalio na izuzetnoj saradnji i istakao da je trenutni okvir partnerstva ove institucije sa Srbijom u celosti uspešno primenjen, te da je Srbija spremna za naredni period u kojem će se posebna pažnja posvetiti novim projektima u oblasti modernizacije železnice, konkurentnosti tržišta, podizanja ekoloških standarda u privredi, kao i podsticanju ljudskog kapitala. Regionalna direktorka Svetske banke Van Gelder čestitala je predsedniku Srbije na uspešno sprovedenim reformama i istakla mere fiskalne konsolidacije koje su stvorile zdrave osnove za dalji ubrzani rast srpske privrede. Govoreći o rastu BDP-a u Srbiji, regionalna direktorka Svetske banke je istakla da je naša zemlja uspela da prevaziđe najbolje prognoze ove institucije, te da očekuje da oporavak ekonomije Srbije od posledica kovida-19 ove godine nastavi da se intenzivira, dok će na rast pozitivno uticati i novi paket mera za podršku građanima i ekonomiji. Rast BDP Srbije u 2021. Svetska banka je prognozirala na 5 procenata, što je za 1,9 procentnih poena više nego što se očekivalo u januaru. Predsednik Vučić je u tom kontekstu naglasio da je nakon ozbiljnih analiza i uz detaljno planiranje Srbija spremna da dostigne rast od 6 odsto, budući da su u prvom kvartalu već ostvareni bolji rezultati od planiranih, dok su brojni veliki projekti predviđeni za realizaciju već tokom ove godine.

Sagovornici su razgovarali i o projektu modernizacije železnice u Srbiji, koji će biti kofinasiran od strane Svetske banke i Francuske razvojne agencije u ukupnom iznosu od 102 miliona evra. Prva faza ovog programa treba da počne ove i da se završi 2026. godine. Ona podrazumeva rehabilitaciju i obnovu postojeće železničke infrastrukture, kao i tehničku pomoć ključnim institucijama u ovom sektoru. Govoreći o novom okviru partnerstva sa Srbijom, regionalna direktorka Svetske banke je naglasila da se poseban akcenat stavlja na održavanje makroekonomske stabilnosti, kao i na podršku ekološkoj održivosti privrede. Posebna tema razgovora bio je Zajam razvojnih politika, koji podrazumeva ispunjenje prioritetnih akcija poput sprovođenja javnih nabavki kroz uspostavljeni namenski portal, smanjenje emisije sumpor dioksida, kao i azot dioksida u velikim postrojenjim za sagorevanje, te usvajanje podzakonskih akata uz Zakon o klimatskim promenama, nakon čega će se opredeljena sredstva usmeravati na veliki broj projekata u mnogim oblastima privrede.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here