Srđan Verbić – Strani izdavači udžbenika na našem tržištu su samo smetnja

0
151

Srđan Verbić, bivši ministar prosvete, je rekao da u Srbiji ima dosta izdavača, dosta autora koji znaju da napišu udžbenik, ima onih koji ilustruju, i onih koji će da rade po tim knjigama, pa nam nije neophodno da imamo i strane izdavače.

Srđan Verbić je na mestu ministra prosvete bio nešto više od dve godine. Ono što svi pamte je njegov pokušaj da na neki malo bolji način uredi pitanje izdavanja i štampanja udžbenika. To je tada izazvalo oštru reakciju velikih izdavačkih kuća kojima su udžbenici osnovni biznis, a u krajnjoj liniji dovelo je i do toga da za njega ne bude mesta u narednom sastavu vlade. Zamolili smo Srđana Verbića da prokomentariše na čemu se zasniva tolika moć pojedinih izdavača.

Liberalizacija udžbeničkog tržišta postepeno je uvođena od 2003. sa ciljem da se poveća kvalitet udžbenika. Do tada je Zavod za udžbenike bio jedini izdavač. Ministarstvo prosvete nikada nije uradilo analizu šta nam je donelo otvaranje tržišta, a zakoni o udžbenicima su menjani bez uvažavanja mišljenja struke. Zbog toga je pitanje kvaliteta školskih knjiga do danas ostalo u senci borbe za profit, čestih sukoba izdavača sa prosvetnim vlastima, ali i tenzija između privatnih i državnog izdavača. U Srbiji nema mnogo stručnjaka koji se bave pitanjem kvaliteta udžbenika. Analizirajući prisutnost stranih izdavača na srpskom tržištu udžbenika, bivši ministar prosvete Srđan Verbić rekao je da u Srbiji ima dovoljno kvalifikovanih ljudi koji bi mogli raditi na stvaranju i izdavanju udžbenika, pa pojava stranih izdavača ovde samo izaziva smetnje. On je dodao da sami izdavači nemaju preveliku moć ni u jednoj zemlji, da sami po sebi oni ne predstavljaju nikakve posebne strane investitore, već da njihova moć u Srbiji potiče od toga što su vlasnici tih izdavačkih kuća povezani sa privrednom komorom Nemačke, odakle dolaze ostali važni investitori.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here