Boris Malagurski o filmu „Crna Gora: podeljena zemlja“

0
555

Režiser filma „Crna Gora: Podeljena zemlja“, Boris Malagurski, je rekao da pomenuti film donosi priču neprevaziđenu za temu koju obrađuje i da do sada niko nije snimio film o Crnoj Gori poput ovog.

Ogromno interesovanje za film „Crna Gora: Podeljena zemlja“ navelo je organizatore u Podgorici da razmotre mnogo veću projekciju nekoliko nedelja kasnije od prvobitno zakazane i to da, umesto u kripti Hrama, premijera bude na otvorenom, ispred samog Hrama, kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi i smanjila mogućnost prenošenja virusa Kovid19. Upitali smo autora ovog filma Borisa Malagurskog kakve reakcije očekuje nakon prikazivanja filma.

Dokumentarni film Borisa Malagurskog predstavlja priču o podeljenoj zemlji na obalama Jadranskog mora, bavi se temama od herojske prošlosti do turbulentne sadašnjosti, u nadi da će doći do odgovora na pitanje ko profitira od podela u Crnoj Gori. Prema rečima samog autora filma, Borisa Malagurskog, film uključuje poslednji intervju sa Mitropolitom Amfilohijem i eksluzivne intervjue sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, akademikom Matijom Bećkovićem i mnogim drugim ljudima značajnim za samu Crnu Goru. Malagurski je povodom ovog filma izjavio da je uveren da će film vratiti veru našem narodu gde god on živeo, da možemo da srušimo autokrate i osvojimo slobodu. On je dodao da će ovaj dokumentarni film svetskoj javnosti predočiti sliku o jednoj od, kako je naveo, poslednjih diktatura u Evropi – režimu Mila Đukanovica u Crnoj Gori. Podsetimo, Malagurski je tokom filma zajedno sa svojom ekipom bio priveden, a nakon hapšenja i četvoročasovnog saslušavanja u podgoričkom Centru za bezbednost, pušten je da nastavi snimanje filma. On je rekao i da do sada niko osim njegove ekipe nije snimio takav film o Crnoj Gori kakav je snimljen sada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here