Poslednji pozdrav Đorđu Marjanoviću

0
111

Legenda jugoslovenske zabavne muzike i uvek rado viđen gost naše televizije Đorđe Marjanović preminuo je u subotu, 15. maja u 89. godini života. Iza sebe je ostavio suprugu, troje dece i četvoro unučadi.

Đorđe Marjanović, legenda jugoslovenske zabavne muzike, uvek je bio rado viđen gost u svim zabavnim emisijama KTV televizije. Uvek nasmejan i dobro raspoložen unosio je radost i lepe emocije u sve emisije u kojima je učestvovao, a svojim brojnim hitovima umeo je da razgali srca svih prisutnih.

Đorđe je rođen u Kučevu 1931. godine, u Požarevcu je završio gimnaziju, a potom je otišao u Beograd na studije farmacije koje je kasnije napustio. Ubrzo je počeo da radi kao statista, između ostalog i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a sve što je radio radio je pevušeći. Prvi pevački nastup Marjanović je imao na audiciji Udruženja džezista Srbije 1954. godine, a prvu pesmu „Zvižduk u osam” snimio je 1958. godine. Ta pesma je ubrzo osvojila srca slušalaca, kao što to čini i dan danas. U karijeri dužoj od pola veka 60-e, 70-e i 80-e godine XX veka ostaće zabeležene kao vreme njegovog neprekidnog vladanja zabavnom muzičkom scenom u Jugoslaviji. ali i u Rusiji. Marjanović je prvi pevač koji je imao zvanične klubove obožavalaca u Jugoslaviji, takozvane Đokiste, a na stadionu „Lenjin” u Moskvi 1960-ih godina, imao je petnaest uzastopnih koncerata, pevajući svake večeri pred petnaestak hiljada ljudi. Ostaće upamćen kao legenda šansone, a mnogi će pamtiti i njegove upečatljive scenske nastupe. Bio je prvi pevač na ovim prostorima koji nije samo stajao za mikrofonom, već je komunicirao sa publikom, bacao sako, padao na kolena… Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su Zlatni mikrofon Radio Beograda, Sretenjski orden trećeg stepena, Zlatna plaketa Beograda, Orden rada i Orden zasluga za narod sa srebrnim vencem. Predsednik SSSR Mihail Gorbačov dodelio mu je Orden za učvršćivanje prijateljstva i širenje kulturnih veza između Jugoslavije i Sovjetskog saveza.

Na koncertu u Melburnu 1990. godine pevajući pesmu “Mene nema ko da žali” doživeo je moždani udar. Uspeo je da se delimično oporavi i da nastavi sa pevanjem. Od publike se oprostio koncertom u centru Sava 2004. godine. Za njegov 80. rođendan, u oktobru 2011, u Domu sindikata u Beogradu održan je koncert „Milordu s ljubavlju”. Đorđe Marjanović, čovek koji je svojim pesmama usrećio milione ljudi, preminuo je 15. maja od posledica korona virusa u bolnici u Batajnici. Iza sebe je ostavio suprugu Eli, troje dece: ćerke Nataliju i Nevenu i sina Marka, kao i četvoro unučadi Anu, Teu, Đorđa i Mašu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here