Dejan Žujović – Produžena infekcija je moguća kod pacijenata i posle par meseci bolničkog lečenja

0
141

Doktor Dejan Žujović, pulmolog, je rekao da u srpskom zdravstvu još uvek nema definisanih protokola za lečenje produženog Kovida i da lekari koji leče pacijente koji i posle par meseci na skeneru imaju znake akutne infekcije korone, mogu da se oslone jedino na inostrane, najčešće američke protokole.

Simptomi koronavirusa kod većine inficiranih pacijenata prolaze brzo, ali neki ljudi trpe dugoročne posledice ovog virusa. Produženi kovid je termin koji opisuje posledice infekcije virusom Kovid19 koje se nastavljaju nedeljama ili mesecima nakon početne bolesti. Zamolili smo pulmologa doktora Dejana Žujovića da predoči gledaocima KTV televizije koji su najspecifičniji simptomi produženog Kovid-a.

Pulmolog doktor Dejan Žujović, rekao je da u Srbiji nema mnogo slučajeva koje treba lečiti od produženog Kovida, ali da oni svakako postoje. On je dodao da u vezi sa produženim Kovidom, nije stvar samo u produženim simptomima, već u produženoj infekciji koja se najčešće detektuje na kontrolnom skeneru grudnog koša. Doktor Žujović je ukazao na to da pored ubrzanog pulsa, produženi kovid prate i sledeći simptomi: znojenje koje je pojačano i ne prolazi, umor, slabiji apetit i slabija tolerancija fizičkog napora. On je objasnio da su produženi simptomi koji se javljaju kod nekih pacijenata očekivani, jer se to dešava kod svake virusne infekcije. Doktor Žujović je dodao da je normalno osećati simptome koji prate Kovid i mesec dana nakon infekcije, ali da, ukoliko traju i posle toga, pacijent treba da se javi lekaru. Još jedan problem je što je teško postaviti dijagnozu u tim slučajevima, jer PCR test uglavnom bude negativan. Takođe, ovo stanje kao dijagnoza nije registrovano u Srbiji, pa je doktor Žujović naglasio da bi za lečenje ovakvih slučajeva trebalo primenjivati američke protokole.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here