Sastanak Udruženja Agroprofit – Stanje u tovnom govedarstvu

0
174

Vest sa susreta odgajivača u satavu Udruženja „Agroprofit”da tovno govedarstvo u Srbiji više nije isto kao pre 10 godina, već da sa 11.000 visokopriplodnih krava postoji mogućnost da se za četiri godine taj broj poveća na 50.000 pobudila je pažnju među stočarima. U dva odgajivačka centra šarolea i hereforda javilo se više znatiželjnih za ovaj uzgoj tovnih rasa, koje se po kvalitetu približavaju evropskom nivou.

Na sastanku odgajivača u sastavu Udruženja Agroprofit, nakon duže pauze, razgovaralo se o tržištu junećeg mesa, korišćenju pašnjaka, državnim podsticajima, organizovanju uslužnog tova, ušečću na predstojećem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu…  Srbiji nedostaje kupac žive junadi junećeg mesa jer mi u odnosu na ostvareni broj teladi imamo višak junadi i junećeg mesa tokom cele godine. U prošloj godini zaklano je više od 120.000 junadi. Od tog broja za domaće potrebe prerađeno je oko 96.000. Naš potencijal i ponuda su daleko veći i zbog toga je za tovno govedarstvo u ovom času bitan izvoz junadi ili junećeg mesa. Osnovni predlog Udruženja Agroprofit je da uvećamo izvoz junećeg mesa u Narodnu Republiku Kinu. Naša ponuda za mnogoljudnu Kinu može biti mali posao, međutim, za nas je to značajan aranžman i ostvariv, jer Srbija prema Kini ima mali izvoz. Udruženje je zamolilo Ministarstvo trgovine da se angažuje na pronalaženju plasmana mesa, kao i svih drugih proizvoda kojima postižemo samodovoljnost i zamolilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da iskaže prema nadležnom ministarstvu i Vladi stvarne finansijske obaveze odnosno dugovanja poljoprivrednim gazdinstvima za period od 2019. do 2021. godine i da se u 2022. godinu uđe sa prenošenjem samo dugova prema postojećim pravilnicima, a ne iz prethodne godine i aktuelnog budžeta. Udruženje je pozvalo Privrednu komoru Srbije i nadležna ministarstva da hitno sačine presek stanja zaliha kukuruza roda 2020. godine u Srbiji i da objave procenu o zalihama i potrošnji po granama proizvodnje u stočarstvu do novog roda.

Agroprofit je predložio Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da hitno sačini analizu o troškovima proizvodnje, prodajnim cenama i tržištu junadi, jer postojeće otkupne cene, iako su visoke, ne garantuju pozitivno poslovanje niti obnovu tova što klaničari ne uvažavaju u formiranju otkupa i podržalo ministarstvo u nastojanju da prema gazdinstvima u dužem vremenskom periodu ima predvidljive mere i uglavnom sa novčanim iznosima koji zadovoljavaju poljoprivrednike.  Kada je reč o tovnom govedarstvu, iz udruženja je predloženo da se nastavi subvencionisanje nabavke kvalitetnih priplodnih grla sa odloženim plaćanjem i sa učešćem gazdinstava u iznosu od 30%, kao i da se umanji i visoka cena za analize. Kada je u pitanju moguća izmena zakona o ministarstvima udruženje je predlžilo dve novine: osnivanje uprave za stočarstvo pri ministarstvu poljoprivrede i ombudsmana za hranu.

Udruženje „Agroprofit je zaključilo prijave za izložbu stoke svojih članova na predstojećem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Udruženje će pokušati da među izlagačima budu i stočari iz Češke, s tim što bi tada izložena grla kupili naši farmeri. Na pomenutom sajmu odgajivački centri iz naše zemlje izložiće 30 grla.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here