Slobodan Komazec – Prošao je najveći udar na svetsku i domaću ekonomiju, sada sledi oporavak

0
517

Profesor dr Slobodan Komazec, makroekonomski i monetarni stručnjak je rekao da je Kovid kriza najveći negativni uticaj na svetsku i domaću ekonomiju imala krajem 2020. godine i početkom 2021. godine, ali da je oporavak već počeo i da on možda neće biti brz, ali će stanje u ekonomiji ići u boljem smeru.

Posledice korona virusa odrazile su se ne samo na zdravlje ljudi već i na domaću i svetsku ekonomiju. Mnogi stručnjaci upozoravaju na to da bi srpska privreda tek mogla osetiti posledice pandemije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je u više navrata potpuno drugačije viđenje situacije, upoređujući srpsku privredu sa privredom evropskih zemalja i govoreći kako je Srbija čak u boljoj poziciji od mnogih većih zemalja Evrope. Kao dokaz toga, prema rečima predsednika, država je prošle godine isplatila jednokratnu pomoć građanima. U toku ove godine takođe je isplaćen jedan deo pomoći svim punoletnim građanima koji su se prijavili, a očekuju se i nove isplate pojedinim kategorijama građanstva. Upitali smo profesora doktora Slobodana Komazeca, stručnjaka za ekonomiju, jesu li ovi navodi predsednika tačni ili privredu tek čeka kriza.

Prema procenama Evropske komisije predviđa se da će, nakon ekonomskog šoka istorijskih razmera izazvanog pandemijom virusa COVID-19, ekonomija Evropske unije porasti za 4,2 procenta u 2021. godini, odnosno za 4,4 procenta u 2022. godini, dok se za zemlje eurozone predviđa rast od 4,3 posto, odnosno 4,4 procenta u naredne dve godine, objavljeno je u posljednjoj ekonomskoj prognozi Evropske komisije. Kada je reč o tržištu rada, iz Evropske komisije kažu da je već vidno postepeno poboljšanje, kao i da su programi za očuvanje radnih mesta sprečili dramatičan rast stope nezaposlenosti. Ipak, naglašeno je da će rizici po ekonomiju i dalje ostati visoki zbog nepredvidljivosti pandemije, ali da će biti uglavnom uravnoteženi. Profesor dr Slobodan Komazec, makroekonomski i monetarni stručnjak, izneo je mišljenje da je najteži udar korone na ekonomiju prošao, te da sledi oporavak, koji neće biti brz, ali da treba računati na rast. On je dodao i da smatra da su prognoze Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke uvezi sa oporavkom ekonomije suviše optimistične, ali da se svakako stvara prilika da i domaća i svetska privreda povežu pokidane ekonomske lance i nastave dalje sa oporavkom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here