Malina će ove godine biti tražena roba

0
190

Prvi plodovi maline uskoro će početi da stižu, a prema trenutnom stanju na terenu, malina će itekako biti traženo voće. Međutim, pitanje je da li će roda biti dovoljno.

Nešto niže temperature koje su ovog proleća bile u brdsko-planinskim krajevima, pogoduju razvoju sive truleži maline jer gljivice prodiru u mlado tkivo maline tokom cvetanja ili odmah nakon precvetavanja. Patogen se uglavnom zadržava u biljnim ostacima na zemljištu kao i na delovima biljke koji su odumrli i to su povoljni uslovi za nastanak spora koje se vetrom lako prenose. Tako spore dospevaju u krunične listiće i prelaze i na plod. Patogen se uglavnom brzo širi i dovoljan je samo jedan zaražen plod da napravi veliku štetu u malinjaku i rod može biti smanjen i za 80 odsto. Simptomi sive truleži mogu se uočiti tek kada počne zrenje i tada se tek opažaju sive ili crne prevlake na plodovima.

Prvi plodovi maline uskoro će početi da stižu, a prema trenutnom stanju na terenu, malina će itekako biti traženo voće. Hladnjačari su već uveliko na terenu kako bi uspostavili što više kontakata sa poljoprivrednim proizvođačima od kojih bi otkupili “crveno zlato”.  Ovo voće je deficitarno na svetskom tržištu jer se u poslednje dve godine beleži pad proizvodnje. Prema podacima Asocijacije malinara Srbije u Čileu je smanjena proizvodnja za oko 45 odsto, u Poljskoj za skoro 65, a u Srbiji je umesto nekadašnjih 85.000 tona pre pet godina, prošle godine ubrano manje od 50 hiljada tona maline. Hladnjačari su tek krajem prošle i početkom ove godine u potpunosti isplatili ugovre iz 2019. a kasnilo se i sa isplatama za ugovorenu malinu u 2020. godini. Niske temperature i mraz u martu i aprilu naneli su oštećenja u mnogim zasadima. Prva dekada maja je period kada se već kidaju zaperci, ali je evidentno da se sa razvojem biljke kasni i da bi rod mogao biti prepovljen. Malinari se nadaju da će otkupna cena biti dobra, ali isto tako strahuju da li će imati roda koji mogu da ponude na tržištu. Trenutne procene su da bi u Srbiji ove godine rod maline mogao dostići od 30 do 35 hiljada tona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here