Vladimir Vučinić – Potrebno je uvođenje funkcije specijalnog tužioca za sprečavanje korupcije

0
107

Vladimir Vučinić, advokat i bivši sudija Višeg suda u Beogradu rekao je da bi država trebalo da donese nove antikorupcijske zakone i ustanovi funkciju specijalnog tužioca za sprečavanje korupcije kako bi se doprinelo boljim rezultatima u borbi protiv koruptivnih aktivnosti.

Borba protiv korupcije je godinama prioritet vlasti u Srbiji. U izveštaju međunarodne organizacije Transparensi internešnal Srbija se nalazi na 91.mestu koje deli sa Turskom od 180 država. Od 100 poena koliko imaju zemlje u kojima je nivo korupcije najniži, Srbija ima 39. Upitali smo advokata Vladimira Vučinića šta Srbija mora da uradi kako bi smanjila stepen korupcije.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije 9. decembra 2020. godine, Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj i CeSID, predstavili su neke od ključnih nalaza istraživanja pod nazivom “Percepcije građana o borbi protiv korupcije u Srbiji” za 2020. godinu. Prema rezultatima, građani Srbije i dalje vide korupciju kao jedan od tri najveća problema u zemlji, uz niske plate i nezaposlenost. Više od polovine ispitanika prepoznaje negativan uticaj korupcije na društvo, politiku i poslovno okruženje, međutim, građani nisu u potpunosti svesni konkretnih posledica koje korupcija ima na njihov lični i porodični život, pošto to prepoznaje tek svaki peti ispitanik. Više od tri četvrtine ispitanika istaklo je da je za smanjenje korupcije od ključnog značaja da postoji veća transparentnost u radu državnih institucija, bolja zaštita uzbunjivača, kao i povećanje kapaciteta nezavisnih nadzornih institucija i unapređen pristup informacijama od javnog značaja. Vladimir Vučinić, advokat i bivši sudija Višeg suda u Beogradu rekao je i da za istinski obračun sa korupcijom treba korigovati zakonsku regulativu, kao i da se on zalaže za uvođenje specijalnog tužioca za sprečavanje korupcije koji ne bi bio u sastavu Višeg javnog tužilaštva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here