Četrnaestogodišnji Marko iz Zrenjanina donirao je svoju kosu udruženju „Uvek sa decom“, koje se, između ostalog, bavi i izradom perika za decu obolelu od raka. Marko je pozvao svoje vršnjake da se ugledaju na njega i da doniraju svoju kosu.

Gubitak kose je veliki šok za svu decu koja u procesu lečenja kancera ostanu bez kose, a posebno za devojčice. One se osećaju izgubljeno, teško se navikavaju na novi izgled, gube samopouzdanje i sramota ih je pred drugim ljudima što nemaju kosu. Udruženje „Uvek sa decom“, pomaže oboleloj deci i njihovim porodicama u svim fazama lečenja i trudi se da im obezbedi najbolju dijagnostiku, tretman, negu i praćenje nakon završenog lečenja. U okviru tih aktivnosti udruženje sa bavi i izradom perika. Do sada su ukupno 494 pojedinca donirala kosu. Donirale su je devojčice, dame i muškarci iz cele naše zemlje, ali i iz inostranstva. Jedan od donatora kose je i naš mladi sugrađanin, četrnaestogodišnji Marko, koji je udruženju donirao 25 cm svoje kose. Na ovaj čin se nije odlučio ni pod čijim pritiskom niti na nečiji nagovor i mnogi ga nisu shvatali ozbiljno, ali se on ipak odlučio na ovaj i više nego human gest. Marko je maturant Osnovne škole Petar Petrović Njegoš i želja mu je da upiše Medicinsku školu i da se bavi poslom kojim će i dalje pomagati drugima. Nije želeo da mu se pominje prezime jer smatra da to što je uradio nije nikakva velika stvar nego nešto što svako od nas može i treba da uradi te je pozvao svoje vršnjake da se ugledaju na njega i da doniraju svoju kosu udruženju koje će od nje praviti perike devojčicama obolelim od karcinoma.

Zahvaljujući Marku i drugim donatorima i zahvaljujući vlasuljaru Marku Majstoroviću udruženje „Uvek sa decom“ je uspelos da do Međunarodnog dana dece obolele od raka, 15. februara, završi izradu prvih 10 perika koje su dostupne devojčicama na korišćenje. Na taj način udruženje i njegovi donatori, među kojima je i naš plemeniti Marko, žele da pomognu devojčicama da se osećaju lepo kad se pogledaju u ogledalo, da imaju samopouzdanja i vere u sebe i da im bar malo olakšaju težak teret koji dolazi sa lečenjem.