Dragana Trifković – „Non pejper“ dokumenti služe kao probni baloni za javnost

0
99

Dragana Trifković, direktor Centra za geostrateške studije, rekla je da u situaciji u kojoj se od Srbije gotovo svakodnevno traži da prizna Kosovo, pojavljuju se u medijima navodni „non pejper“ dokumenti kojima se predlaže prekrajanje granica, što je vrlo ozbiljna stvar kojom se ne treba igrati.

Slovenački portal „Necenzurisano“ objavio je sadržaj neslužbenog diplomatskog dokumenta „non pejper“ koji je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, u kome su iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova sa Albanijom. Direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković izjavila je da ukoliko bi došlo do promena granica na Balkanu, to se ne bi desilo mirnim putem. Upitali smo Draganu Trifković da prokomentariše šta možemo očekivati u narednom periodu po ovom pitanju.

Još se nije stišala gužva oko non pejpera koji je navodno napisao Janez Janša, tek prištinski list Koha Ditore objavio je non pejper koji su navodno sastavili Berlin i Pariz. Premda sam list piše da nije mogao da potvrdi autentičnost dokumenta, javnost se vrlo zainteresovala za njegovu sadržinu. Ambasadori Nemačke i Francuske demantovali su da se radi o njihovom planu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će analizirati svaki detalj dokumenta u kojem se predviđa priznanje Kosova sledeće godine, uz autonomiju za Srbe na severu i specijalan status za Srpsku pravoslavnu crkvu. Vučić je dodao da treba istražiti ko je taj dokument napravio i koji su politički motivi. Stručnjaci kažu da je suština takvih dokumenata da se ne zna ko ih je sastavio i da idu diplomatskim kanalima. Zato je lako nagađati, demantovati, pripisati ih nekome ili izmisliti čitav non pejper zarad senzacionalizma ili političke računice. Dragana Trifković, direktor Centra za geostrateške studije izjavila je da takvo poigravanje vestima i neproverenim dokumentima koji se tiču prekrajanja granica i međunarodnog prava, ne sme biti dozvoljeno. Ona je dodala da pomenute dokumente smatra probnim balonima, puštenim u veoma lošem trenutku kada se od Srbije gotovo svakodnevno traži da prizna nezavisnost Kosova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here