Brnabić se sastala sa Metjuom Palmerom

0
85

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom sa kojim je razgovarala o stanju bilateralnih odnosa, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, odnosima u regionu Zapadnog Balkana, kao i o ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom. Sastanku je prisustvovao i ambasador Sjedinjenih američkih država u Republici Srbiji Entoni Godfri. Premijerka Brnabić istakla je da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje svih oblasti saradnje i intenzivniji bilateralni odnosi sa SAD i izrazila nadu da ćemo ove godine imati prilike da obeležimo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Brnabić je istakla da je dijalog sa privremenim institucijama u Prištini u fokusu vlade, ali da je neophodno da se stvari koje su ranije dogovorene u okviru dijaloga, pre svega Zajednica srpskih opština, sprovodu u delo. Ona je istakla da je Beograd ispunio sve svoje obaveze i da očekujemo da vidimo to i sa druge strane, kako bi dijalog imao smisla.

Palmer je podvukao da SAD snažno podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem EU i ulogu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i pohvalio je okrenutost Beograda i predsednika Aleksandra Vučića razgovorima sa Prištinom. Dvoje sagovornika je razgovaralo i o sveukupnoj regionalnoj situaciji i saglasili se da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu od suštinske važnosti za politički i ekonomski napredak celog regiona. Pomoćnik zamenika državnog sekretara Palmer naglasio je da je jedan od prioritetnih interesa SAD stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana i pohvalio ulogu Srbije u regionalnim inicijativama, koje će u znatnoj meri podići kvalitet života svih građana u regionu, ali i dodatno unaprediti i osnažiti regionalno ekonomsko povezivanje. Takođe, istaknuto je da će fokus aktivnosti SAD u Srbiji biti na investicijama u infrastrukturi, i ulaganja u obnovljive izvore energije. Palmer je ukazao na potrebu da se osigura da medijsko okruženje omogući da se čuju različita mišljenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here