Na konkurs Ministarstva poljoprivrede pristiglo skoro 1.000 prijava

0
57

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pre nešto manje od mesec dana raspisalo je prvi od tri konkursa koje će finansirati u saradnji sa Svetskom bankom. Do isteka roka ostalo je još malo, a prema podacima resornog Ministarstva do sada je na konkurs za koji mogu da se prijave voćari, vinogradari, povrtari i proizvođači cveća pristiglo skoro 1.000 prijava.

Uprkos prvobitnom mišljenju da je teško popuniti zahtev poljoprivrednici su ipak uspeli da brzo savladaju ovu „prepreku“ i u najvećem broju su pravilno popunili zahteve za učešće na prvom od tri konkursa koje će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede finansirati u saradnji sa Svetskom bankom. U tome su im pomagale Savetodavne službe koje takođe finansira Ministarstvo poljoprivrede ali i konsultantske kuće čiji troškovi rada će takođe biti priznati za finansiranje projakata koje predlažu proizvođači. Prema dosadašnjoj analizi podnetih zahteva najviše zainteresovanih ima povrtara a zatim voćara. U narednim koracima biće procenjeno ko ispunjava uslove za dalje i takvi projekti poljoprivrednika će biti ocenjeni na osnovu predloženih biznis planova.

Najviše će se finansirati projekti koji unapređuju rad gazdinstva, ekološki su prihvatljivi i donose najveću korist proizvođačima. Prioritet, kako je i ranije rečeno, imaće žene i mladi, članovi zadruga i poljoprivrednici iz manje razvijenih opština. Naredni poziv očekuje se već u julu i on će važiti za stočare dok će ratari moći da se prijave u septembru. Predviđeno je da se za ove namene utroši 20 miliona evra, a na konkurs mogu da se prijave manji i proizvođači sa srednjom veličinom poseda koji nisu u mogućnosti da konkurišu za IPARD sredstva.

Konkurs koji je u javnosti zaživeo pod nazivom 50:40:10 je zapravo tako osmišljen da poljoprivrednik dobija unapred odobrena sredstva na osnovu projekta i to tako da pola sredstava dobija bespovratno, za 40% finansira se iz kredita banke u kojoj poljoprivrednik ima račun registrovanog gazdinstva i pod uslovima te banke, a samo 10% treba da ima ličnog učešća. Prve isplate novca očekuju se u oktobru i to voćarima, vinogradarima, povrtarima i proizvođačima cveća koji su prvi i podnosili zahteve dok će ostali novac dobijati do kraja godine. Ukoliko se nastavi trend ukidanja mera u vezi sa aktuelnom pandemijom predstavnici Ministarstva će i na terenu biti više u direktnom kontaktu sa poljoprivrednicima tako što će se organizovati predavanja i ukazivati na način kako da se ostvare podsticaji na konkursima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here