Srđan Verbić – Treba podržati inicijativu Fondacije „Alek Kavčić“ u vezi sa besplatnim udžbenicima

0
116

Srđan Verbić, bivši ministar prosvete je rekao da način na koji Fondacija „Alek Kavčić“ trenutno obezbeđuje besplatne udžbenike treba da bude prelazni, dok se ne stvori mogućnost da ta ideja dobije koherentnost i da svi, od autora do ilustratora i osnivača fondacije, žele da obezbede dobre, kvalitetne, besplatne udžbenike đacima i svoj rad ustupe bez nadoknade.

Od februara ove godine, na sajtu besplatnabiblioteka.com nalaze se besplatni udžbenici Fondacije Alek Kavčić. Fondacija je navela da udžbenici na sajtu jesu besplatni, da ne treba šifra da im se pristupi, a da će štampani udžbenici Infotehnike i još nekih domaćih izdavača moći da se kupe za samo dva dinara po stranici, odštampani u boji, ukoričeni po svim standardima štampe kao i da ta cena uključuje i pdv i dostavu. Zamolili smo nekadašnjeg ministra prosvete Srđana Verbića da prokomenatriše ovaj potez Fondacije Alek Kavčić.

Kako je obećao osnivač fondacije profesor Aleksandar Kavčić, đacima od prvog do osmog razreda u PDF formatu je na raspolaganju 70 odsto udžbenika koji imaju odobrenje Ministarstva prosvete za upotrebu u nastavi u sledećoj školskoj godini. Profesor Kavčić naglasio je da je dokazao ostvarivost toga da jedan udžbenik od 100 strana košta 200 dinara, umesto dosadašnjih osamstotina i više dinara. U dogovoru sa izdavačima “Nova škola” i “Infotehnika”, udžbenike će biti moguće kupiti i u knjižarama, ali po tim istim realnim cenama. Komentarišući poteze Fondacije “Alek Kavčić”, bivši ministar prosvete Srđan Verbić je rekao da fondacija i njen osnivač imaju plemenitu ideju da udžbenike učine dostupnim svima, ali da izabrano rešenje nije najbolje, te da bi trebalo da ono bude prelazno dok čitava ideja ne dobije na jedinstvenosti. On je ukazao na to da bi na izradi besplatnih udžbenika trebalo da rade ljudi koji žele da svoj rad ustupe bez nadoknade i da onda čitav proces stvaranje udžbenika, od ideje do realizacije bude ostvaren jedinstveno. Verbić je dodao da se nada da će se takav princip izrade besplatnih udžbenika uskoro realizovati, kao i da se on lično prijavio da bez nadoknade radi na tome.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here