Aleksandar Kavčić – Politiku ne vidim kao borbu za vlast već kao mogućnost da se društvo poboljša

0
390

Profesor Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije „Alek Kavčić“ je rekao da se kroz politiku može uticati na poboljšanje celokupne situacije u društvu, ali da se doprinos može pružiti i na drugačiji način, kao što je to učinila njegova fondacija obezbeđujući besplatne udžbenike.

Osnivač fondacije „Alek Kavčić“, profesor Aleksandar Kavčić, bio je kandidat za poslanika pokreta Dosta je bilo na parlamentarnim izborima 2020. godine. Ovaj inženjer elektrotehnike, školovao se u Indiji, Srbiji, Nemačkoj i Americi, da bi se u Beograd vratio pošto je njegov američki univerzitet Karnegi Melon dobio sudski proces i bogatu nadoknadu za korišćenje patenta u čijoj izradi je Kavčić učestvovao i koji je predstavljao njegov doktorski rad. Pojedinci smatraju da bi Kavčić u budućnosti mogao ozbiljnije politički da se angažuje u Srbiji, dok u Fondaciji “Alek Kavčić” tvrde da se fondacija finansira isključivo od novca koji je obezbedio Kavčić i da on nema nameru da se uključi u politiku. Upitali smo Aleksandra Kavčića da li su navodi o eventualnom političkom angažmanu tačni.

Da li se iza delovanja fondacije “Alek Kavčić” krije politički angažman – tema je koja prati rad ove fondacije od gromoglasno najavljenog projekta besplatnih udžbenika do optužbi zbog navodne povrede autorskih prava i nelojalne konkurencije. Iz fondacije je poručeno da profesor Kavčić nije član nijedne političke partije ili organizacije, te da pitanje besplatnih udžbenika vidi pre svega kao jedan duboko lični čin, kojim želi da se oduži svojoj zemlji u kojoj se školovao. Oni su dodali da je ideja išla u tom smeru da ako su udžbenici za osnovce besplatni u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Albaniji, Bugarskoj, Švajcarskoj, Švedskoj, Portugalu, Austriji, zašto ne bi mogli biti besplatni i u Srbiji. Fondacija je odbacila navode da je njen rad deo kampanje pokreta Dosta je bilo i navela da sav novac za rad fondacije obezbedjuju isključivo osnivač, profesor Aleksandar Kavčić i oko 100 gradjana donacijama u iznosu od 500 do 20.000 dinara. Profesor Kavčić je naglasio da on politiku ne vidi kao borbu za vlast, već kao jednu od mogućnosti da se za celokupno društvo učini nešto dobro. Kao jedan takav primer naveo je rad svoje fondacije i ideju da se osnovcima obezbede besplatni udžbenici, te se zapitao zbog čega nijedan političar nije to predložio i realizovao ranije. Kavčić je dodao da mu se čini da je naš narod izgubio želju da se bori za slobodu, već da konstantno traži novog gazdu, ali da on lično ne voli političare koji se ponašaju kao gazde.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here