Dragana Trifković – Promena režima zavisi od poteza vlasti i spoljnih faktora

0
112

Naredne godine biće održani vanredni parlamentarni izbori, a mnogi politički analitičari već sada analiziraju mogućnosti da u Srbiji upravo na tim izborima dođe do promene vlasti. Direktorka Centra za geostrateške studije, Dragana Trifković, je rekla da promena režima zavisi od mnogo okolnosti, među kojima su kako potezi same vlasti tako i spoljni faktori.

Mišljenje da je režimu u Srbiji istekao rok trajanja iznela je direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković. Ona je navela i da se mogu očekivati masovni protesti, kao i da su neki od protesta već održani. Upitali smo Draganu Trifković da prokomentariše da li očekuje da će se, s obzirom na stanje u opoziciji, na narednim izborima režim promeniti i koji bi mogli biti kandidati za formiranje nove vlasti.

Lokalni izbori u Zaječaru i Kosjeriću održani su 28. marta ove godine i njihovi rezultati uneli su mnogo polemika u politički život u Srbiji. Politički analitičar Đorđe Vukadinović je rekao da su lokalni izbori u Zaječaru na kojima je Srpska napredna stranka osvojila oko 20 odsto manje glasova nego na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, pokazali da je SNS u ozbiljnom padu i da je sada samo pitanje “koliko će biti zarazan taj proces, ta epidemija opadanja i da li je u pitanju endemska bolest ili će zahvatiti čitavu Srbiju”. On je naglasio da misli da je Srbija bliža Zaječaru nego Kosjeriću, u kom je Srpska napredna stranka odnela ubedljivu pobedu, sa 67,23 odsto glasova. Na pitanje da li opozicija ume da iskoristi taj pad SNS-a, Vukadinović je rekao da nije siguran i da to preganjanje oko platforme za međustranački dijalog i ostali sukobi između lidera opozicionih stranaka daju dodatno vetar u leđa Srpskoj naprednoj stranci da prebrodi rezultate u Zaječaru. Sa druge strane, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju, Bojan Klačar, izjavio je da su izbori u Zaječaru pokazali da opozicija sa određenim platformama i jasno prepoznatim ljudima može da bude alternativa SNS, ali da on ne bi, poput Đorđa Vukadinovića, izvlačio zaključke da rezultat iz Zaječara pokazuje da je rejting Srpske napredne stranke u ozbiljnom padu. Dragana Trifković, direktorka Centra za geostrateške studije, je rekla da trenutno nemamo kvalitetnu alternativu ovom režimu, ali da je ovaj režim naš veliki problem koji moramo da rešimo. Kada će se to desiti, prema njenim rečima, teško je predvideti jer na to utiče mnogo okolnosti, među kojima su i potezi same vlasti i spoljni faktori.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here