Stabilizacija tržišta utovljenih svinja

0
84

Tržište žive vage utovljenih svinja na farmama trenutno se stabilizovalo, pošto dve sedmice kilogram žive vage košta od 155 dinara do 160 dinara bez PDV, odnosno 175 dinara sa uračunatim porezom na dodatu vrednost.

Zahvaljujući ceni od 175 dinara za kilogram žive vage utovljenih svinja, stočari su sada na proizvođačkoj nuli i zadovoljni su što ne prave gubitke. Ali tov svinja se radi da bi se zaradilo, a ne pokrili troškovi tova. Zato stočari kažu da kada bi bio uračunat njihov rad i trud realno bi bilo da kilogram žive mera bude 210 dinara, a da li će po toj ceni uspeti da prodaju tovljenike, zavisi od ponude i tražnje i cene novog roda žitarica. Trenutno se ne oseća veća potrošnja svinjetine, ali se može očekivati jer su ukinute mere zabrane, pošto epidemija kovid-19 popušta, pa su dozvoljene svadbe, proslave rođendana i organizovanje maturskih večeri. Očekuje se i da sve manji broj obolelih od korone pokrene turizam, a s njim i ugostiteljstvo jer su restorani i hoteli veliki potrošači svinjskog mesa i prerađevina.

Ukoliko svinjetina poskupi, od naredne sedmice mesari kažu da će kilogram buta biti oko 500 dinara, a sada se prodaje za oko 420 dinara. Za vreme akcija, svinjski but koštao je od 380 dinara, pa naviše. Kilogram krmenadle sada je oko 350 dinara, a kada usledi poskupljenje biće oko 420 dinara. Mesne prerađevine, za sada, neće poskupeti. Razlog je, kažu mesari, što se slabo kupuju. Niko neće prvi da poskupi svinjetinu jer gubi dobar glas i deo prometa, kažu mesari, pa je to razlog zašto svinjsko meso još nije poskupelo. A da li će posle ovog najavljenog poskupljenja biti još jednog, pokazaće tržište.

Sa višom cenom tovljenika skočila je cena žive vage prasadi, pa sada prasad koštaju od 270 dinara po kilogramu do čak 350 dinara, što može da povuče i da cena kilograma utovljene žive svinje poskupi sa sadašnjih oko 160 dinara, bez PDV. Na poskupljenje mogu da utiču i cene žitarica. Stočari čekaju da vide za koliko će ratari prodati novu pšenicu, ali ih interesuje i pošto će biti kukuruz u predstojećoj žetvi i koliko će stajati soja. Cene stočne hrane su sada stabilne. Kilogram kukuruza je duže vreme 28 dinara sa PDV-om, a sojina sačma, takođe sa porezom na dodatu vrednost, 125 dinara. Ako cene žitarica budu viša nego prošle žetve, i kilogram tovljenika može da poskupi.

Bitno je i to što će u narednom periodu biti uspostavljena čvrsta veza između proizvođača, trgovaca, klaničara i prodavaca stočne hrane, koje nije bilo u proteklom vremenu. Predlog zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda je za stočare spas i mnogo očekuju od njega. U proteklih godnu dana, kada je kilogram žive vage tovljenika koštao svega 110 dinara, i trgovci i prerađivači su imali koristi, a stočari su pravili gubitke. Predloženi zakon, čije odredbe, doduše, tek treba da budu u primeni od 2022. godine, doneće praksu da se proizvođačke organizacije pitaju o ceni koštanja i da seu dogovoru sa klaničarima, prodavcima stočne hrane i trgovcima formira cena žive mere te da u lancu proizvodnje svi budu zadovoljni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here