Počelo polaganje završnog ispita u osnovnim školama

0
92

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić poželeo je danas svim učenicima koji polažu test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika u okviru završnog ispita, puno uspeha i da upišu željenu školu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić poželeo je danas mnogo uspeha učenicima koji polažu test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika u okviru završnog ispita i poručio im da u srednjim školama ima dovoljno mesta i da nema razloga za brigu, istakavši da je potrebno samo da se fokusiraju i da pažljivo i bez brzopletosti rešavaju testove.

Prvi potpredsednik Vlade je naveo da su svi testovi juče dovezeni u pratnji policije do 31 punkta, a potom i distribuirani školama, i istakao da je resorno ministarstvo uspostavilo odličnu saradnju sa svim nadležnim institucijama i akterima u ovom procesu. Ružić je rekao da njegovo ministarstvo sarađuje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i „Poštom Srbije“, kao i resornim zavodima i precizirao da ima 1.247 osnovnih škola, približno 12.000 nastavnika pregledača i još oko 12.000 dežurnih nastavnika, kao i oko 1.700 supervizora. Prema njegovim rečima, tokom ovog procesa poštuju se sve epidemiološke mere, a stručnim uputstvom definisan je broj učenika i dežurnih nastavnika za vreme polaganja testova.

Ružić je podsetio na to da u učionici može da bude najviše do 12 učenika i dva dežurna nastavnika, a škole, koje imaju do 50 učenika osmog razreda, mogu da organizuju polaganje završnog ispita i u fiskulturnim salama. Završni ispit polaže više od 68.000 učenika. Oni će test iz matematike polagati u četvrtak, 24. juna, a kombinovani test u petak 25. juna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here