Slobodan Komazec – Prosečna plata u Srbiji je 444 evra, a ne 556 kao što pokazuju zvanični podaci

0
223

Prosečni lični dohodak od 556 evra u Srbiji ne znači ništa osim statističkog pokazatelja jer veliki broj građana ima manju prosečnu platu od zvaničnog proseka kao što i jedan deo stanovništva ima ogromne prihode koji dižu taj prosek, izjavio je prof. Slobodan Komazec.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima najveću prosečnu platu u regionu, koja je u martu iznosila 556 evra, kao i da veruje da uskoro po visini plata možemo da preteknemo i Bugarsku u kojoj je plata 580 evra. Njegove navode je proverio portal “Istinomer” koji je ove tvrdnje ocenio kao “neistinite”. Prema navodima “Istinomera” Srbija nema najveće plate u regionu. Hrvatska je, primera radi, sa prosečnom bruto platom od 9.405 kuna, odnosno oko 1.240 evra, ubedljivo ispred naše zemlje. Rumunija i Mađarska su takođe po bruto zaradi u prednosti. Pitali smo makroekonomskog i monetarnog stručnjaka Slobodana Komazeca, šta je istina i kako je Srbija rangirana kada je u pitanju prosečna plata u regionu?

Komentarišući izjavu presednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija ima najveću prosečnu platu u regionu, ekonomski i monetarni stručnjak prof. Slobodan Komazec je rekao da se ne slaže sa tom izjavom jer mnogo država, kako susednih tako i u regionu, ima veće prosečne lične dohotke od Srbije, navodeći kao primer Hrvatsku, Sloveniju, Rumuniju pa čak i Bugarsku. Profesor  Komazec smatra da veoma visoki prihodi jednog dela stanovništva dižu prosek, dok veliki broj građana ima prihode ispod tog proseka, te da se i sa tim zvaničnim prosekom od 59 hiljada dinara ne mogu pokriti troškovi života koji u Srbiji iznose oko 74 hiljade, a posebno ako se uzme u obzir podatak da se lični dohodak većine građana Srbije kreće od 200 do 400 evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here