Proizvođači mleka traže da država proglasi vanredno stanje u mlečnom govedarstvu

0
144

Proizvođači mleka, okupljeni u Savezu udruženja odgajivača goveda su na sastanku održanom u Novom Sadu zatražili od Vlade Srbije da po hitnom postupku proglasi vanredno stanje u oblasti proizvodnje sirovog mleka.

Situacija u proizvodnji mleka je alarmantna. Mnogi proizvođači mleka su bankrotirali, a situacija nikada nije bila lošija, rekli su u Asocijaciji proizvođača mleka u Vojvodini.  Najveći problem je cena sirovog mleka. Poslednjih šest godina ona je nepromenjena, a prosečna cena koju prerađivači isplaćuju po litri je trideset dinara. Iz Saveza udruženja odgajivača goveda su poručili da već dve godine imamo problem sa kovidom, a da su proizvođači mleka morali da rade i tada da nisu mogli da dignu glas i da traže spas, ali da se u poslednja tri meseca dešava nenormalan poremećaj na tržištu izazvan globalnom cenom žitarica. Farmeri ne mogu da hrane životinje skupom hranom, a da proizvode jeftino mleko, poručili su iz Saveza i rekli da je veliki problem nedostatak komunikacije imeđu izvršne vlasti i proizvođača mleka.

Vladi Srbije su predložili da budu uvedene vanredne mere u ovoj proizvodnji, čime bi bilo omogućeno utvrđivanje zaštitne cene mleka, kao i da se uspostave mehanizmi koji bi spasli proizvodnju mleka od propasti. Cena mleka, prema računici proizvođača, trebalo bi da bude minimalno od 55 do 60 dinara za litar, da bi proizvodnja bila rentabilna. Proizvođači su ovom prilikom zatražili i hitnu isplatu svih zaostalih davanja države. Krajem ovog meseca Skupština Srbije trebalo bi da donese novi Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji će omogućiti razne vrste intervencija, kao što su interventne cene. Sastanak proizvođača sa predstavnicima resornog ministarstva o utvrđivanju nove minimalne cene mleka, pošto prethodno novi zakonski propis stupi na snagu, biće održan sredinom jula.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here