Dr Višeslav Simić, profesor geopolitike je rekao da ne očekuje nikakve konkretne ishode razgovora između Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića jer, prema njegovom mišljenju, ni jedan, ni drugi predstavnik ne donose odluke samostalno, već pod uticajem zapadnih sila.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle razgovora s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu, rekao je da je dogovoreno da se do kraja jula nastavi dijalog na najvišem nivou, kao i da albanska delegacija ne želi da ispuni potpisane ugovore. Zamolili smo profesora geopolitike Višeslava Simića da prokomentariše kakvi ishodi budućih razgovora se mogu očekivati u narednom periodu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti razgovarali su uz posredovanje šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borela i specijanog predstavnika Evropske unije za dijalog dve zemlje Miroslava Lajčaka. Vučić je rekao da Albanci ne žele da razgovaraju o zajednici srpskih opština, već traže da Srbija prizna kosovsku nezavisnost. Vučić je dodao i da Kurti nije prihvatio da srpska strana pretraži devet lokacija na Kosovu za koje sumnja da se u njima nalaze posmrtni ostaci Srba. Predsednik Srbije je dodao da će u narednim danima razgovarati sa Srbima sa Kosova, jer je, kako je naveo, veoma uplašen, videvši sa koliko neodgovornosti će Srbija morati da se suočava u budućnosti. Kurti je ponovio da je cilj dijaloga sa Srbijom međusobno priznanje Kosova i da je to rekao i američki predsednik Džozef Bajden. Dr Višeslav Simić, profesor geopolitike, izneo je mišljenje da ni Kurti, ni Vučić ne donose odluke samostalno, već pod uticajem velikih sila, kao i da razgovori ne mogu biti na najvišem nivou jer se vode između osobe koja je predsednik države Srbije i, kako je naveo, teroriste koji predstavlja lažnu državu Kosovo.