Momčilo Diklić – Alojzije Stepinac je ličnost sa izrazito negativnom ulogom u dešavanjima u NDH

0
131

Istoričar Momčilo Diklić je rekao da ukoliko bi nadbiskup zagrebački Alojzije Stepinac bio proglašen za sveca, to bi samo išlo na štetu čitavoj katoličkoj crkvi, ali i hrvatskom narodu, s obzirom na izuzetno negativnu ulogu koju je imao u Drugom svetskom ratu.

Istoričar Momčilo Diklić je autor naučnog dela „Može li Alojzije Stepinac biti svetac“. Svetski mediji su objavili da je Papa Franjo odložio kanonizaciju kontraverznog zagrebačkog kardinala, a njegova istorijska uloga tema je brojnih istorijskih radova. Pitanje odgovornosti za ustaške zločine prema Srbima Alojzija Stepinca različito tumače istoričari i političari iz Hrvatske i Srbije. Kakva je bila istorijska uloga kardinala Stepinca tokom Drugog svetskog upitali smo istoričara Momčila Diklića.

Kada je na čelo Vatikana došao papa Franja, formirana je komisija sa ciljem da se dođe do istine o liku i delu Alojzija Stepinca. Hrvatski kardinal Bozanić je tada to predstavljao kao papinu milost, kao gest dobre volje i uslugu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da joj se na miran način objasni zašto Stepinac treba da bude proglašen za sveca. Zaključak komisije koju su činili predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Crkve u Hrvatskoj bio je da se dve strane ne slažu u proceni lika i dela doktora Alojzija Stepinca. Na srpskoj strani je, to je potvrdilo više članova Komisije, brzo preovladalo uverenje da papa Franja zaista ne želi da Stepinac bude proglašen za sveca. Predstavnici komisije su za to dobijali i jasne signale iz Vatikana. Ipak, činilo se da je s vremenom sa srpske strane otupela oštrica kada se govori o Stepincu, ali se ispostavilo da je to posledica želje da se ne podižu nepotrebno tenzije, pošto je cilj pape Franje bio da se Komisijom samo amortizuju pritisci iz Zagreba. Istoričar Momčilo Diklić, autor naučnog dela „Može li Alojzije Stepinac biti svetac“, izjavio je da bi katolička crkva kanonizacijom Alojzija Stepinca za sveca, nanela štetu sebi, ali i hrvatskom narodu jer iza tog čoveka stoje nedela o kojima svedoči dokumentacija koja se nalazi u nekoliko država, a tiče se perioda Drugog svetskog rata u Nezavsnoj Državi Hrvatskoj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here