Uručeni ugovori za bespovratna sredstva za pošumljavanje novih površina

0
42

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je 23 ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva iz Budžetskog fonda za šume AP Vojvodine za 2021. godinu, na konkursu za pošumljavanje novih površina.

Ukupan iznos sredstava opredeljen po konkursu za pošumljavanje novih površina je do 151 milion dinara, a dodeljeno blizu 100 miliona dinara. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvojio je za meru unapređenja rasadničke proizvodnje skoro 28 miliona dinara, za uređenje šumskih puteva 48 miliona i za novu meru – melioraciju degradiranih šuma u našoj pokrajini – ukupan iznos sredstava je blizu 25 miliona dinara. U okviru pomenutih finansijskih sredstava postoji još jedna stavka koja se tiče pošumljavanja i ukupan iznos za tu aktivnost je 50 miliona dinara.

Konkurs koji se odnosi na podizanje novih šuma završava se 30. avgusta. Kada sagledamo meru koja se tiče podizanja novih šuma i novu meru koja obuhvata melioraciju degradiranih šuma, koja je takođe u funkciji podizanja novih šuma, ima ukupno 75 miliona dinara za tu aktivnost. Na taj način će 150 hektara degradiranih šuma biti potpuno obnovljeno.

Pored registrovanih šumskih rasadnika, lokalnih samouprava i javnih komunalnih preduzeća, te ostalih korisnika iz Vojvodine koji su imali pravo da konkurišu za novu opremu za unapređivanje proizvodnje i izgradnju šumskih puteva, među potpisnicima ugovora su i dva javna preduzeća – “Vojvodinašume“ i Nacionalni park „Fruška gora“. Sredstva će im poslužiti da izgrade nove šumske puteve u vojvođanskim šumama, kao i za melioraciju degradiranih površina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here