Premijerka Brnabić na onlajn panelu Evropske banke za obnovu i razvoj

0
58

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na onlajn panelu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da se srpska ekonomija ove godine veoma brzo oporavlja od posledica krize izazvane koronavirusom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na panelu “Izgradnja bolje i ravnopravnije budućnosti: Glasovi regiona Evropske banke za obnovu i razvoj”, posvećenom posledicama pandemije, istakla da će rast BDP-a Srbije u 2021. biti najmanje šest odsto. Premijerka je navela podatak da je naša zemlja u prvom kvartalu 2021. godine zabeležila rast BDP-a od 1,7 odsto, što je trenutno najbolji rezultat u Evropi. Ona je podsetila na to da je na čelu Vlade od 2017. godine, kao i da je 2016. godine, kada je bila ministarka državne uprave, započeta transformacija srpske ekonomije – od ekonomije zasnovane na radno intenzivnim poslovima i investicijama ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama i znanju.

To je, prema njenim rečima, veoma pomoglo kada je nastupila pomenuta zdravstvena kriza, pošto je naša ekonomija postala dosta stabilnija i otpornija, objasnila je Brnabić, istakavši da je Srbija bila pogođena krizom, ali ne tako kao većina zemalja Evropske unije. Predsednica Vlade je ukazala na to da je srpska ekonomija pokazala veliku otpornost i kada je reč o sektoru usluga i IT-a, napomenuvši da je država odreagovala veoma efikasno na izazove tokom kovid krize, sa do sada ukupno tri paketa pomoći privredi i građanima, vrednih približno osam milijardi evra, što je više od 17 odsto našeg BDP-a. Brnabić je naglasila da je to podrazumevalo podršku ne samo malim i srednjim, već i velikim preduzećima, kao i direktnu finansijsku pomoć građanima. Ona je istakla da je u 2020. godini BDP Srbije pao samo 0,9 odsto, što je bio drugi najbolji rezultat u Evropi.

To nam je, kako je istakla premijerka, dosta pomoglo da imamo brzi oporavak u prvom kvartalu ove godine i da se nadamo da ćemo 2021. godine imati rast BDP-a od najmanje šest odsto, navela je premijerka, poručivši da borba sa COVID-19 i dalje traje i da niko još uvek ne može da proglasi pobedu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here