Žetva pšenice na vojvođanskim oranicama

0
178

Na vojvođanskim oranicama započela je ovogodišnja žetva pšenice. U jesenjoj setvi pšenicom je zasejano oko 595.000 hektara, što je za 25.000 hektara više nego godinu dana ranije. Poslovno udruženje “Žita Srbije” očekuje prinose pšenice na nivou od najmanje 4,5 tona po hektaru, a nadaju se i prinosu od pet tona.

Na vojvođanskim oranicama započela je ovogodišnja žetva pšenice. Prvi su u posao krenuli Banaćani iz Torka. Očekuje se da do tokom vikenda u ovom mestu rod bude skinut s oko 2.000 jutara. Po jutru hlebnog zrna dobiju od 3,4 do 3,9 tona, što je solidan prinos, imajući u vidu sušu i visoke dnevne temperature u proteklih desetak dana. U ovom kraju ima četiri, pet otkupljivača, ali nijedan još nije istakao cenu novog roda. Prvi otkosi su nagoveštaj da će uskoro početi žetva i u drugim regionima. Očekivalo se da će žetva pšenice početi oko 10. jula, kao posledica neoubičajeno hladnog proleća, zbog čega je kasnila vegatacija, ali velike vrućine i dug period bez kiše doprineli su da rod pšenice sazri pre. Istini za volju, godinama unazad žetva pšenice krajem juna uveliko je bila završena. Inače, kilogram pšenice na Produktnoj berzi “Novi Sad” juče je koštao 24,5 dinara bez PDV-a.

Pre nego što većina poljoprivrednika počne žetvu, kombajn će ući u ogledna polja pod pšenicom na poljima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, koji je godinama unazad vesnik žetve jer ne vredi čekati, suša je i visoke dnevne temperature, a kiša bi samo odložila žetvu. U žetvi ječma zrno je bilo sitnije i smežurano, što pokazuje da klima ovih dana nije godila novom ječmu.

Prema podacima Poslovnog udruženja “Žita Srbije”, u jesenjoj setvi pšenicom je zasejano oko 595.000 hektara, što je za 25.000 hektara više nego godinu dana ranije. “Žita Srbije” očekuju prinose pšenice na nivou od najmanje 4,5 tona po hektaru, a nadaju se i prinosu od pet tona. Ako se obistine pretpostavke tog udruženja, naša zemlja će imati novi rod žita između 2,7 i 2.975 miliona tona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here