Poplave širom Evrope

0
199

U Evropi je broj žrtava katastrofalnih poplava koje su pogodile više zemalja premašio 190, a najviše ih je u Nemačkoj. Šteta se procenjuje na više milijardi evra. U Belgiji je dan nacionalne žalosti zbog izgubljenih života u katastrofalnim poplavama, a poplave su zahvatile i Rumuniju i Hrvatsku.

Brojka poginulih usled nevremena na Zapadu Nemačke još nije konačna jer potraga za nestalim licima još traje. Povređeno je više od 600 osoba. Opšta opasnost je prošla, ali pojedinačna upozorenja data stanovništvu još su na snazi. Nemačka vlada planira da obnovi infrastrukturne objekte u vlasništvu države, oštećene u poplavama u zapadnim delovima zemlje što je moguće pre, a nada se i novcu iz Fonda solidarnosti Evropske unije. Vlada u Berlinu takođe planira obezbeđivanje 400 miliona evra pomoći u slučaju vanrednih situacija za obnovu zgrada, oštećene lokalne infrastrukture i pomoći stanovništvu u kriznim situacijama. U toku je otklanjanje štete posle rekordnih padavina i poplava na jugu Nemačke. U Bavarskoj pomažu i pripadnici Bundesvera. U toku je i velika akcija prikupljanja donacija širom zemlje. Pomoć stiže i u centar u Nirburgu, gde volonteri pomažu da se što pre pošalje u najteže pogođena područja.

U Belgiji je nacionalni dan žalosti zbog žrtava u poplavama. U četiri provincije traga se za više od 160 ljudi. U Pepinsteru je u toku projekat obnove snabdevanja domaćinstava električnom energijom i osposobljavanje železničke mreže, a problem je i što je most preko kojeg su prelazili vozovi presečen zbog velike količine vode.

Teško je i u pokrajini Donjoj Austriji posle nedavnih poplava. Prioritet je čišćenje kuća, podruma i garaža od ogromne količine blata. Kritično je u pokrajinama Salcburgu i Tirolu gde su padavine bile najobilnije.

Obilne kiše koje su zahvatile Rumuniju, u poslednja 24 sata su izazvale poplave u 12 okruga i odnele jednu žrtvu na severoistoku zemlje. Poplave su pogodile okruge Alba, Brašov, Karaš-Severin, Dambovica, Dolž, Hunedoara, Jaši, Maramureš, Mureš, Neamc, Prahova i Timiš. Pored toga, električna mreža oštećena je u 22 područja i pogodila oko 7.000 potrošača. Drumski putevi širom zemlje su oštećeni zbog poplava i srušenih stabala. Čišćenje je još uvek u toku u nekoliko oblasti.

Jaka kiša koja je sinoć pala u Županiji u Hrvatskoj prouzrokovala je velike probleme građanima toga vukovarsko-sremskog grada jer je voda prodrla u porodične kuće, ali i poplavila delove gradskih saobraćajnica. Gotovo ceo grad je poplavljen i mnoga dvorišta su pod vodom, a više automobila ostalo je u bujici. Na terenu su sve raspoložive snage JVP-a Županja i komunalnog poduzeća Komunalac, koje pokušavaju da ispumpaju vodu iz kuća koje su poplavljene.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here