Miloš Ković – Rezolucija o Srebrenici je katastrofalna greška crnogorske vlasti

0
262

Istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miloš Ković osvrćući se na  aktuelna dešavanja u Skupštini Crne Gore, izjavio je da je razočaran potezima vlade Zdravka Krivokapića, dok s druge strane smatra da  Aleksandar Vučić i ova vlast daju sebi za moralno pravo da srbuju i drže pridike vlastima u Crnoj Gori,  što je po njegovom mišljenju prilično sporno.

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, koju je predložila Bošnjačka stranka. Za rezoluciju kojom se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici glasalo je 55 poslanika Skupštine Crne Gore, što je dvotrećinska većina u parlamentu. Usvajanje ove rezolucije unelo je razdor u odnose pojedinih političkih partija u Crnoj Gori, ali i Srbije i Crne Gore. Upitali smo Miloša Kovića, istoričara i profesora na Filozofskom fakultetu u Beogradu da prokomentariše usvajanje ove rezolucije i iznese mišljenje u kom smeru bi se dalje mogli kretati odnosi između Srbije i Crne Gore.

Skupština Crne Gore je uz podršku opozicione Demokratske partije socijalista, 17. juna izglasala Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici a tom prilikom crnogorski poslanici izglasali su i smenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u tom gradu u Bosni i Hercegovini. Reagujući na usvajanje Rezolucije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija analizirati sve odluke crnogorskog parlamenta, a u  video obraćanju na svom Instagram profilu 18. juna je rekao da Srbija neće donositi „ishitrena rešenja“ i ocenio da su odluke crnogorskog parlamenta „protiv interesa Republike Srbije“.

Komentarišući  dešavanja u Skupštini Crne Gore povodom usvajanja Rezolucije o Srebrenici kao i atmosferu nastalu neprijateljskom propagandom iz Srbije usmerenu na crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića  koja umnogome podseća na kampanju koja je vođena protiv mitropolita Amfilohija, Miloš Ković, istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu je izjavio da u srpskom korpusu mora da nastane ta vrsta nacionalne svesti da čuvamo jedni druge i da je mišljenja, iako je razočaran potezima nove crnogorske vlade, da vlasti iz Srbije nemaju moralno pravo da drže pridike vlastima u Crnoj Gori. On je zaključio da je rezolucija o Srebrenici katastrofalna greška sadašnje crnogorske vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here