Presuda Ratku Mladiću je velika trauma za njegovu porodicu

0
79

Višegodišnje suđenje u Haškom tribunalu generalu Ratku Mladiću završeno je donošenjem drugostepene presude kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora  bivšem komandantu Vojske Republike Srpske za zločine u Srebrenici i ratne zločine u Bosni.

Bosiljka Mladić, supruga bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića koji je osuđen na doživotni zatvor, izjavila je da “Mladić nije zaslužio kaznu koja mu je presuđena” jer je, kako je navela “i kao čovek i kao vojnik visokomoralan i pravedan”. Upitali smo bivšeg oficira Vojske Republike Srpske generala Vinka Pandurevića koji je takođe bio osuđen od strane Haškog tribunala na kaznu koju je odslužio, da prokomentariše izjave Mladićeve supruge i pojasni kako se oseća porodica kada dođe do ovakvog epiloga suđenja.

Međunarodni sud u Hagu izrekao je drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce. Uz izdvojeno mišljenje sudije Nijambe, potvrđena  je prvostepena doživotna kazna zatvora, a Mladić će ostati u pritvoru do određivanje zemlje u kojoj će služiti kaznu. Po rečima generala Vinka Pandurevića, bivšeg oficira Vojske Republike Srpske koji je i sam bio osuđen od strane Haškog tribunala, najveći teret tih presuda podnose  porodice osuđenih lica, pogotovu  deca, koja  ni kriva ni dužna trpe određene sankcije, kako ,,zbog  teškog odlaska u posete” tako i  ,,zbog odsustva roditelja iz porodice”, što sve predstavlja veliku traumu, ,,pogotovo za porodicu koja stoji čvrsto na stanovištu da je ta kazna nezaslužena”, kao što je slučaj sa porodicom Ratka Mladića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here