Šest i po milijardi dinara podsticaja za agrobiznis i ruralni turizam

0
47

Raspisan je šesti javni poziv za Meru 1 IPARD programa, vredan 6,5 milijardi dinara, koji se odnosi na nabavku mehanizacije i izgradnju objekata. Uskoro bi trebalo da bude raspisan poziv iz Mere 3 koja se odnosi na preradu voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa, a potom i poziv iz Mere 7 koja se odnosi na ruralni turizam.

IPARD program najvećim delom finansira Evropska unija i iz njega korisnici mogu da steknu značajnu bespovratnu podršku za investicije u agrobiznisu i ruralnom turizmu. Raspisan je šesti javni poziv za Meru 1 IPARD programa, vredan 6,5 milijardi dinara, koji se odnosi na nabavku mehanizacije i izgradnju objekata – farmi, hladnjača, silosa, podizanje voćnjaka, plastenika… Uskoro bi trebalo da bude raspisan poziv iz Mere 3 koja se odnosi na preradu voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa, a potom poziv iz Mere 7 – ruralni turizam.

Predmet trenutno otvorenog  javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u vezi sa izgradnjom, kao i nabavkom nove opreme, mašina i mehanizacije (osim investicija u nabavku novih traktora), uključujući podizanje zasada voća, povrća i grožđa. Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća, ostalih useva, gde spadaju određene vrste žitarica i industrijskog bilja, grožđa i jaja. Po ovom javnom pozivu opredeljena su sredstva u iznosu od 6.460.900.000,00 dinara, a visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 70 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik i da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području. Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari u sektorima voća, povrća, ostalih useva, grožđa i jaja mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, a za sektore mleka i mesa od 5.000 do 1.000.000 evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here