Dragan Radović – Siva ekonomija u Srbiji postoji u svakoj branši

0
145

Ekonomista Dragan Radović je rekao da je utaja poreza u Srbiji veoma česta i da je rasprostranjena u svim branšama, ali i da država nije spremna da se obračuna sa sivom ekonomijom, iako ima mehanizama kojima se to može rešiti.

Suzbijanjem sive ekonomije značajno bi se povećali budzetski prihodi, a smanjili bi se utajeni prihodi privrednika i velike količine gotovog novca koji je u opticaju. Smanjenjem gotovog novca automatski se smanjuje potreba za korupcijom jer kada nema novca iz sive zone privrednici nemaju razloga za korupmpiranje raznih inspekcijiskih organa. Ekonomista Dragan Radović se već više decenija bavi problemom sive ekonomije u našoj zemlji pa smo ga pitali u kojim branšama je siva ekonomija najviše rasprostranjena i kako se najčešće manifestuje.

Stručna grupa Vlade Srbije počela je izradu novog Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i do septembra taj strateški dokument naći će se pred ministrima, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj. Ocenjeno je da će novi program za suzbijanje sive ekonomije dati podsticaj unapređenju inspekcijskog nadzora i stvaranju fer poslovnog okruženja, smanjenjem rada na crno, nelegalne trgovine i izbegavanja plaćanja poreza. Na sednici je predstavljen koncept novog programa koji će imati četiri cilja – jačanje nadzora nad sivom ekonomijom i procesuiranja, unapređenje postupaka poreskog nadzora, fiskalno i administrativno rasterećenje odgovorne privrede i edukacija i promocija legalnog poslovanja. Ekonomista Dragan Radović je rekao da bi država mogla da se obračuna sa sivom ekonomijom da to zaista želi, jer ogroman novac koji bi mogao otići u državnu kasu, biva utajen kroz porez. On je naveo primere utaje poreza u svakoj branši i naglasio da on ima plan koji bi za relativno kratko vreme dao dobre rezultate u otkrivanju utaje poreza i suzbijanju sive ekonomije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here