Jovan Pejin – Alojzije Stepinac je bio otac ustaških pokolja, a Ante Pavelić njihov izvršilac

0
159

Istoričar Jovan Pejin je rekao da je zagrebački kardinal Alojzije Stepinac bio jedan od glavnih koji su pripadali katoličkom sveštenstvu i sarađivali sa ustašama, a koji su učestvovali u pokoljima ljudi, žena i dece, silovanjima i ostalim zločinima.

Alojzije Stepinac je bio otac ustaških pokolja, a Ante Pavelić njihov izvršilac, izjavio je istoričar Jovan Pejin.

Zver u mantiji, ustaški vikar – to su nazivi kojima pojedini istoričari opisuju zagrebačkog kardinala Alojzija Stepinca. Istoričar Jovan Pejin podseća da u Njujorku u muzeju postoji podatak da je 1.276 rimokatoličkih sveštenika učestvovalo u ustaškom genocidu nad srpskim stanovništvom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Da li je zbog ovih podataka zaustavljena kanonizacija kardinala Stepinca upitali smo Jovana Pejina.

Patrijarh srpski Porfirije, govoreći za Hrvatsku televiziju, rekao je da u rukama ima pisma koja je kardinal Alojzije Stepinac za vreme Drugog svetskog rata upućivao papi Piju XII i da se u njima mogu naći mesta koja su duboko problematična. Patrijarh je naglasio da Jasenovac, ali i svako drugo mesto koje ima takav karakter, mora biti oslobođeno svake vrste politizacije tj. da se činjenice moraju objektivno sagledavati. On je dodao da su se zločinci iz Jasenovca i sa svih mesta gde god da su vršeni zločini te vrste, ispisali iz svakog naroda. Jovan Pejin, istoričar, analizirajući saradnju dela katoličkog sveštenstva sa ustašama, rekao je da ti slučajevi nisu bili sporadični, već je preko 1.400 katoličkih sveštenika i redovnika učestvovalo u zverstvima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Pejin je dodao da su se planovi Ante Pavelića i Alojzija Stepinca poklopili, te da je Alojzije Stepinac bio otac ustaških pokolja, a Ante Pavelić njihov izvršilac. On je rekao i da će se o tim planovima dodatno saznati iz pisama koja se pominju, ali da se može nazreti plan koji svedoči o tome da je Stepinac planirao potpunu eliminaciju pravoslavlja preko Drine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here