Jovana Stojković – Svaka zdravstvena procedura mora biti dobrovoljna

0
240

Većina većina država u Evropskoj uniji  ima politiku neobavezne vakcinacije kao i  fondove za odštetu koji u Srbiji ne postoje, rekla je dr Jovana Stojković, predsednica Pokreta “Živim za Srbiju”. Ideja obavezna vakcinacije izaziva velike polemike u javnosti pogotovo posle odluke Suda u Strazburu da je legalna. Za mišljenje o toj temi pitali smo dr Jovanu Stojković, predsednicu Pokreta “Živim za Srbiju”.

Evropski sud za ljudska prava, nakon podneska koju su češke porodice podnele sudu u vezi sa obaveznim vakcinacijama dece, presudio je u aprilu mesecu da je obavezna vakcinacija legalna i da će možda biti potrebna u demokratskim društvima. Iz Evropskog suda je poručeno da politika vakcinacije sledi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih, jer štiti i one koji prime vakcine i one koji ne mogu da budu vakcinisani iz medicinskih razloga. Mnogi stručnjaci ističu da su vakcine civilizacijsko dostignuće i da su procesom imunizacije iskorenjene bolesti koje su nekada terorisale čovečanstvo, kao i da odluka o vakcinaciji treba da bude pitanje ne samo odgovornosti prema sebi, već i odgovornosti prema onima koji nisu u mogućnosti da se vakcinišu. Upitali smo doktorku Jovanu da prokomentariše ovakvu odluku Evropskog suda za ljudska prava.

Nakon što je ministar zdravlja Srbije nagovestio da bi vakcinacija u Srbiji mogla biti obavezna, iz Vlade Srbije krenuli su disonantni tonovi. Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, izjavila je da vakcinacija „ide odlično u Srbiji“ i da je interesovanje za vakcinaciju veliko. Premijerka je na konferenciji za novinare navela da svakodnevno ima mnogo građana koji se prijave preko E-uprave za vakcinu ili koji dođu na određene punktove za vakcinaciju gde nije potrebno prethodno prijavljivanje. Zato, navela je Brnabić, ne postoji nijedan razlog da se uvodi obavezna vakcinacija u Srbiji. Međutim, Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je 7. aprila da se razmišlja o obaveznoj vakcinaciji protiv COVID 19 u Srbiji. On je posle sastanka sa studentima povodom Svetskog dana zdravlja rekao novinarima da je to predlog struke. S druge strane, dr Jovana Stojković, predsednica Pokreta “Živim za Srbiju” smatra da je obavezna vakcinacija nedopustiva jer je fizički integritet nepovrediv, a naročito jer ima vrlo oprečnih stavova u struci u vezi sa vakcinom protiv kovida i ostalim vakcinama. Ona je naglasila da je nesumnjivo da većina država u Evropskoj uniji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here