U subotu je održan protest za vodu, koji su organizovali građani i udruženje Zrak.

Jedini zahtev je da Zrenjaninci dobiju vodu za piće, rekao je Bekim Rukeci, aktivista Zraka. On je objasnio da građane ne zanimaju prepucavanja vlasti i vlasnika Fabrike vode.

– Mi u to političko blato ne ulazimo. Tražimo od vlasti dve litre vode dnevno za svakog stanovnika, dok problem ne reše sa vodosnabdevanjem – rekao je Bekim Rukeci.

Okupljanje građana za protest je bilo ispred Hale sportova u Karađorđevom parku, odakle je kolona motora i vozila trubeći krenula u protestnu vožnju gradom. Na vozilima su bili transparenti „Hoćemo vodu !“. Organizatori su najavili da će nastaviti sa protestom.

Pre nekoliko dana gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je novinarima da je ugovor sa Fabrikom vode raskinut jer investitor nije ispunio obaveze, kao i da se traže nova rešenja. Ugovor sa investitorima – Grupom Zilio potpisan je 2015. godine. U nekoliko navrata isporučivana je voda za koju se tvrdilo da zadovoljava standarde i da se čeka rešenje sanitarne inspekcije kojom se ukida zabrana upotrebe vode za piće iz 2004. godine.

Fabrika vode prekinula je rad zbog eksplozije koja se dogodila krajem prošle godine, a vodosnabdevanje grada preuzelo je preduzeće Vodovod i kanalizacija. Iz Fabrike su zatim ukazivali da su otklonili posledice i nedostatke ali da ih Vodovod sabotira. U junu ove godine saopštili su da su spremni da rade i ispunjavaju obaveze iz ugovora i da pomognu gradu da se svi delovi sistema vodosnabdevanja unaprede i poprave, ali da za to nedostaje dobra volja gradskih vlasti.

Voda iz zrenjaninskog vodovoda zabranjena je za piće zbog nedozvoljene količine arsena pa Zrenjaninci od 2004. godine piju flaširanu vodu. Zrenjaninci su i ranije organizovali proteste, a pamte niz bezuspešnih rešenja i obećanja da će imati zdravu vodu za piće.