Milanko Šekler – Zaštita od novih sojeva virusa

0
184

Bez obzira na pojavu novih sojeva virusa korona koji su po mišljenju struke opasniji od bilo kog drugog koji se pojavio u svetu, dr Milanko Šekler smatra da  vakcinacija  pruža dovoljnu zaštitu od  širenja i prenošenja ovog virusa.

Milanko Šekler, doktor veterinarskih nauka je prvi, sa svojim stručnim timom u Veterinarskom specijalističkom institutu Kraljevo, pročitao genom koronavirusa u Srbiji, što je osnova za saznanja o njegovoj mutaciji, uticaju, virulentnosti i tome odakle je stigao. Zamolili smo ga da prokomentariše da li vakcina može da nas zaštiti od novih sojeva virusa od kojih su neki već stigli u Srbiju.

Od pojave novog virusa korona u decembru 2019. godine, sam virus se dosta izmenio pa smo svedoci pojave različitih sojeva istog virusa koji imaju donekle različite karakteristike. Doktorka Slavica Plavšić napisala je u autorskom tekstu na sajtu profesionalnog udruženja medicinskih radnika “Ujedinjeni protiv Kovida”, da delta soj ima višestruke mutacije koje mu pomažu da se mnogo brže i lakše veže za naše ćelije i lakše prelazi sa ćelije na ćeliju. To doprinosi bržem zaražavanju i širenju infekcije ovim sojem i potiskivanje drugih sojeva, što delta soj čini opasnijim od bilo kog drugog koji se do sada pojavio u svetu. Zato je i najvažniji zadatak, po rečima dr Plavšić,  da se vakciniše što veći broj osoba, kako u Srbiji tako i u svetu i to sa obe doze vakcine. Doktor veterinarskih nauka Milanko Šekler je izjavio da postojeće vakcine pokazuju efikasnost i štite od svih oblika korona virusa i da sa dovoljnim obimom vakcinisanih ljudi one mogu da obezbede zaštitu od daljeg širenja i prenošenja ove bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here