Polaganje male mature u avgustovskom roku

0
11

Učenici osmog razreda koji iz objektivnih razloga nisu pristupili polaganju male mature u junskom roku ovih dana polagaće završni ispit. Test iz maternjeg jezika su polagali danas, sutra ih očekuje test iz matematike, a kombinovani test u petak.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da se za učenike osmog razreda koji nisu pristupili polaganju završnog ispita u junu mesecu, u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2020/2021. godinu i prijemnog ispita i upisa učenika u srednju školu za školsku 2021/2022. godinu, završni ispit realizuje 18, 19. i 20. avgusta. Završni ispit u avgustovskom roku polažu oni učenici osmog razreda, koji iz različitih objektivnih razloga nisu pristupili polaganju u junskom roku, a novu šansu će imati i učenici koji su, i posle drugog upisnog kruga, neraspoređeni. Prema podacima ministarstva, neupisano je ostalo 27 malih maturanata.

Test iz srpskog/maternjeg jezika učenici su polagali danas, 18. avgusta, test iz matematike ih očekuje u četvrtak, 19. avgusta, a kombinovani test biće održan u petak, 20. avgusta. Završni ispit u ovom roku polagaće i polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih u četvrtak, 19. avgusta. Učenici koji obave završni ispit, polaganjem sva tri testa, stiču osnovno obrazovanje i vaspitanje, odnosno završavaju osnovnu školu. Rezultati ovog ispita biće poznati u ponedeljak, 23. avgusta. U utorak, 24. avgusta i sredu, 25. avgusta preuzimaju se odluke o upisu posle obavljenog završnog ispita (u okružnim komisijama), gde će se rasporediti na 11.267 slobodnih mesta. Reč je, uglavnom, o mašinskim, građevinskim, poljoprivrednim, tekstilnim školama, gde je ostalo praznih klupa, posle junskog roka. U petak, 27. avgusta i subotu, 28. avgusta biće izvršen upis učenika u srednje škole – treći upisni krug, neposredno u školi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here