Visoke cene povrća zbog suše

0
144

Suša u Srbiji koja traje oko mesec i po dana, praćena ekstremno visokim temperaturama, smanjila je rod povrća pa će cene i dalje rasti.

U udruženjima povrtara su rekli da su katastrofalni klimatski uslovi smanjili rod povrća jer su visoke temperature sprečile oprašivanje, pa su cvetovi otpadali, a s druge strane rasli su troškovi da se održi biljka u životu i donese kakav-takav rod jer su morali da zalivaju svaki drugi-treći dan. Sem toga, najezda štetočina nikad nije bila veća, od biljnih vaši, buvaća, moljaca, leptira koji napadaju kupusnjače, do raznih buba i crva pa tako na primer iako u ovo vreme ne bi trebalo da ima buba zlatica koje napadaju krompirov list i plavi paradajz još ih ima. Uslovi za razmnožavanje insekata su bili toliko povoljni da je bilo tri-četiri generacije više nego uobičajeno, pa je povrće moralo da se prska zaštitnim sredstvima na nekoliko dana. Sa pojedinih parcela zasejanih boranijom gde je očekivan prinos od tone ubrano je svega 160 kilograma pa je zato boranija 300 dinara po kilogramu, a kupus 80 dinara po kilogramu što nikad nije bilo. U kraju oko Pančeva poznatom po proizvodnji kupusa ovog povrća ove godine ima upola manje pa će biti skup.

Uslovi za proizvodnju paradajza bili su izuzetno teški i to je uticalo na kvalitet. Zbog visokih temperatura u jednom trenutku paradajz je sazreo u ogromnoj količini zbog čega je cena pala na 30 dinara, a sada se prodaje na veliko po 60 do 120 dinara što obezbeđuje prosečnu zaradu. Proizvođači paradajza ove godine imaju problema i zbog ogromnih količina smrdibube koja napada paradajz, a ne sme da se prska više od dva puta istim preparatom jer postaje imuna.

Uzgajanje paprike na otvorenom prostoru postalo je nemoguće u ovako ekstremnim uslovima, u plastenicima je nešto bolja situacija, ali su ulaganja velika jer je za jedno zalivanje potrebno 6.000 -7.000 dinara, a zaliva se na nekoliko dana.

Ova godina bila je pogodna jedino za proizvodnju lubenica pod uslovom da su zalivane, a cena lubenice od 20 dinara po kilogramu za prodaju na veliko obezbeđuje zaradu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here